Steun- en herstelpakket voor ondernemers met 3,7 miljard uitgebreid

Foto: CC BY 2.0/Wikipedia commons/ FaceMePLS

Het kabinet trekt 3,7 miljard euro extra uit voor ondernemers en breidt daarmee het steun- en herstelpakket voor banen en economie op delen verder uit. Ook ziet het af van de geplande versoberingen van de steunmaatregelen.

Er komt extra tegemoetkoming (TVL) voor bedrijven met hoge omzetverliezen, bijvoorbeeld omdat zij door de corona-maatregelen gesloten zijn.

De TVL krijgt een nieuw subsidiepercentage: afhankelijk van het omzetdervingspercentage bedraagt deze tussen de 50 en 70 procent. Bedrijven die momenteel heel geen omzet hebben krijgen maximaal 70 procent van hun vaste lasten vergoed. Een lagere vergoeding volgt als er nog wel wat omzet is. Denk bijvoorbeeld aan cafés, die zijn gesloten op last van de overheid.

De verruiming geldt voor het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. De verbreding van de SBI-codes voor de TVL blijft ook in het eerste kwartaal van 2021. Dat betekent dat ook bijvoorbeeld toeleveranciers van restaurants in aanmerking komen voor de TVL.

Daarnaast kunnen evenementenbedrijven waarvan de omzet sterk afhankelijk is van het seizoen ook aanspraak maken op de TVL. Deze zogenaamde seizoensmodule blijft ook eerst bestaan in het eerste kwartaal van 2021. Vanaf half januari kan de evenementenbranche beginnen met het experimenteren in field labs met het veilig organiseren van een evenement.

Het kabinet overweegt ook in het nieuwe jaar te starten met een field lab voor cafés.

Voor mensen die tussen het wal en het schip belanden, zoals bijvoorbeeld zzp’ers die veel opdrachten mislopen of werknemers die door quarantaine inkomsten mislopen wordt extra hulp geboden door de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Deze hulp wordt via de gemeenten geboden. Hiervoor reserveert het kabinet 130 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2021.

De TOZO blijft in de huidige vorm doorlopen tot 1 april. Het aanvragen van uitstel van belasting of een verlenging daarvan kan tot 1 april 2021.

Regelingen

De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zelfstandige ondernemers (Tozo) via de eigen gemeente. Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) via RVO. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk.

Kijk voor meer informatie over het steun- en herstelpakket: rijksoverheid.nl/steunpakket

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden