Provinciale Vrijwilligersprijzen voor twintigste keer uitgereikt

Foto: Provincie Groningen

’t Speulparadies, Hospice Veen en Wolden, Zwem en Recreatiebad De Kolck en Voltigevereniging de Eemsrakkers zijn de winnaars van de 20ste editie van de Provinciale Vrijwilligersprijs. Stichting Graspop in Baflo heeft de Provinciale Vrijwilligersprijs gewonnen in de nieuwe categorie cultuur.

De winnende organisaties ontvingen een cheque van 3.000 euro. De winnaars in de vijf categorieën werden maandagavond online bekendgemaakt door gedeputeerde Tjeerd van Dekken.

In de nieuwe categorie cultuur won Stichting Graspop Baflo, dat ieder jaar een sprankelend popfestival organiseert in Baflo met meerdere podia voor jong en oud. Bijna 30 jaar geleden vond de eerste editie van het festival plaats, georganiseerd door een groep jongeren die elkaar kenden van jeugdsoos Eagle. Inmiddels is Graspop uitgegroeid tot een festival van formaat en een begrip in de regio. Veel van de ruim 140 vrijwilligers zijn al jarenlang actief en hun kinderen helpen nu ook mee.

In de categorie jeugd won ’t Speulparadies Beerta, een begrip in de omgeving en ver daarbuiten, met zo’n 12.000 bezoekers per jaar. Door rolstoelpaden en speciale toestellen kunnen alle kinderen, met en zonder beperking, samen buitenspelen, is er een dierenweide en een terras om een kopje koffie te kunnen drinken. Voor de dorpsbewoners is ’t Speulparadies een ontmoetingsplek voor wijk- en buurtactiviteiten. En dat is allemaal mogelijk door een hecht team van 25 vrijwilligers.

In de categorie zorg won Hospice Veen en Wolden Stadskanaal. De hospice biedt een warme en huiselijke omgeving aan mensen die terminaal ziek zijn en hun laatste dagen niet thuis kunnen of willen doorbrengen. De ruim 60 vrijwilligers vormen een hecht team en zijn een enorme steun voor de gasten en hun naasten.

In de categorie leefbaarheid won Zwem- en Recreatiebad de Kolck Meeden, dat behouden is gebleven dankzij de dorpscoöperatie en een groep van ruim 50 vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud, de openstelling en de versnaperingen.

In de categorie sport won Voltigevereniging de Eemsrakkers Holwierde. Zij bieden al meer dan 50 jaar voltigelessen voor iedereen in de leeftijdscategorie van 6 tot 60 jaar. Een enthousiast en gediplomeerd vrijwilligersteam verzorgt de lessen, waardoor de contributie laag blijft en de sport ook toegankelijk is voor mensen met een kleine beurs. Samen met de leden verzorgen de vrijwilligers de paarden en doen zij alle andere klussen in en rond de manege.

Aanmoedigingsprijs

De overige finalisten, Scouting Vinchem Winsum, Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen, Soos Olderloug Slochteren, KOMunity Hoogezand – Sappermeer en Nienoord Spoorwegen Leek ontvingen als aanmoedigingsprijs een bedrag van 1.000 euro.

De Provinciale Vrijwilligersprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Met de prijs laat de provincie haar waardering blijken voor het vele vrijwilligerswerk in de regio.

Foto van linksboven naar rechtsonder: Stichting Graspop Baflo, Voltigevereniging De Eemsrakkers Holwierde, Zwem- en Recreatiebad de Kolck Meeden, Hospice Veen en Wolden Stadskanaal en ’t Speulparadies Beerta

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden