Huisarts kan geen ‘mondkapjesverklaring’ aan eigen patiënt geven

Foto: De Redactie

Huisartsen krijgen veel telefoontjes van mensen die vragen om een briefje waarop de arts bevestigt dat ze geen mondkapje hoeven te dragen, maar de artsen mogen zo’n verklaring niet afgeven voor hun eigen patiënten. Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten.

De vele telefoontjes leiden af van de patiëntenzorg, vindt de Landelijke Huisartsen Vereniging. Maar wat dan wel? Mensen die vanwege een aandoening vrijgesteld willen worden van de mondkapjesplicht, kunnen gewoon zelf een verklaring invullen en meenemen als ze de deur uitgaan. Of het onderstaande kaartje van zorgkenniscentrum Vilans uitprinten, uitknippen, eventueel invullen en meenemen wanneer u de deur uitgaat. U kunt het kaartje laten zien als gevraagd wordt om een kapje op te zetten. De ruimte om eigen informatie toe te voegen kunt u gebruiken om bijvoorbeeld een naam en telefoonnummer van uw behandelaar of een naaste op te schrijven of om een stempel of sticker van uw zorginstelling te laten plaatsen. Het telt als bewijsmiddel.

Sinds 1 december geldt in alle openbare binnenruimten een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf dertien jaar. Daarmee wil de overheid de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Overtreding van de regel kan een boete van 95 euro opleveren. Sommige mensen kunnen echter geen mondkapje dragen, bijvoorbeeld omdat ze een longziekte hebben en dan niet goed kunnen ademen. Of omdat ze aan een psychische aandoening lijden en er angstig van worden. Wie zich bij een controle beroept op zo’n uitzondering, moet daar wel enig bewijs voor leveren aan een politieagent of een BOA.

Op de website van de Rijksoverheid staan diverse opties, waaronder ‘een briefje van de huisarts’ – een collega van uw eigen arts dus – en de verklaring die de voorkeur heeft van de huisartsenvereniging. Patiënten kunnen ook een hulpmiddel of een medicijn laten zien.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden