Provincie Groningen: Acht miljoen euro investering in scholing, digitalisering en innovatie

Foto: Archief De Redactie

De provincie Groningen investeert 8 miljoen euro in onderwijs, arbeidsmarkt en regionale economie. Dat meldt de provincie Groningen dinsdag.

Het geld, afkomstig uit het coronafonds, bevat in totaal 11,5 miljoen euro bevat. Het accent van de investeringen ligt daarbij op (vrijetijds-)economie, scholing en het behoud van werkgelegenheid.

De provincie investeert onder meer in een adviesloket voor ondernemers en subsidie voor MKB-bedrijven die willen innoveren en vergroenen. Met een nieuwe voucherregeling wil de provincie de digitale dienstverlening van bedrijven een impuls geven. Verder zet de provincie stevig in op scholing van werkende en werkzoekende Groningers.

De verdeling van de gelden uit het coronafonds is in nauwe samenwerking gedaan met partners zoals bedrijfsleven, gemeenten, kennis- en cultuurinstellingen. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol: “Ik ben er daarom van overtuigd dat er nu een pakket aan maatregelen ligt dat recht doet aan hun behoefte en bijdraagt aan een nieuw toekomstperspectief voor onze provincie.”

Cultuur

De cultuursector en vrijetijdsbedrijven hebben volgens gedeputeerde Ijzebrand Rijzebol zwaar te leiden onder de coronamaatregelen. De provincie reserveert twee van de acht miljoen voor de ondersteuning en versterking van deze sector gereserveerd. ”Bovendien gaan we deze sector nu direct al helpen. De MKB-subsidie is nadrukkelijk ook bedoeld voor culturele en maatschappelijke organisaties”, benadrukt Rijzebol.

Scholing

Het coronafonds biedt ook kansen aan bedrijven die willen investeren in scholing van hun medewerkers of aan mensen die door de coronacrisis werkloos zijn geraakt en aan de slag willen in een andere sector. Zo helpt de provincie de arbeidsmarkt en werkgelegenheid toekomstbestendig te maken en te zorgen voor meer en beter geschoold personeel.

Innovatie en duurzaamheid

Voor ondernemers die hun bedrijf willen verduurzamen, innoveren en toekomstbestendig maken is een miljoen euro beschikbaar. Ook investeert de provincie 1 miljoen euro in een robotiseringsfaciliteit voor de Groningse scheepsbouwsector.

Reserve

In juli ging de anderhalve-meterregeling van start. Samen met de maatregelen die vandaag gepresenteerd zijn is nu voor in totaal 9,5 miljoen een bestemming gekozen. De resterende 2 miljoen uit het coronafonds reserveert de provincie om in te kunnen spelen op onverwachte of nieuwe ontwikkelingen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden