25e editie van ‘Hervonden Stad’ gepresenteerd

Boekomslag 'Hervonden Stad'
Foto: Gemeente Groningen

De 25e jubileum-editie van de erfgoed-serie Hervonden Stad werd donderdag gepresenteerd. Wethouder Roeland van der Schaaf overhandigde het eerste exemplaar aan de dichter Jean Pierre Rawie. De titel Hervonden Stad is namelijk ontleend aan zijn befaamde sonnet over de stad dat in de muur van het Waagstraatgebouw aan de Guldenstraatkant is uitgebeiteld.

De uitreiking vond plaats in de Olle (Hervormde kerk) Kerk van Hoogkerk, waar in deze aflevering van het jaarboek een artikel aan is gewijd. In het artikel “De kostbare restauratie van de Olle Kerk in Hoogkerk” (1963-1967) staan de bouwgeschiedenis en de typische restauratie van de hervormde kerk te Hoogkerk centraal.

De jubileumeditie – met voor de gelegenheid een zilveren rug – besteedt aandacht aan cultuurhistorie, monumentale gebouwen en archeologische zaken.

Een greep uit de inhoud

Specifieke aandacht voor ons erfgoed op de Hondsrug gaat uit naar het Hof te Hemmen en klooster Yesse, waar vorig jaar door de Rijksuniversiteit Groningen werd gegraven. In Ondergronds Yesse geven drie kersverse archeologen tekst en uitleg bij de vondsten. In Geschiedenis van de Hof te Hemmen gaat het over de bewoning en inrichting van dit gelijknamige complex met landhuizen en een boerderij, en waaraan passanten dit archeologische terrein nog kunnen herkennen.

Verder is er aandacht voor het stedelijk bodemarchief. In Het geheim van het Groninger gebreide kinderkousje is er aandacht voor een bijzondere vondst uit de gracht van Alva’s dwangburcht, ter hoogte van de Prinsenstraat.

Gratis breipatroon

Bij dit artikel zit een mooie thuis-activiteit: een gratis breipatroon om het 16e-eeuwse kinderkousje zelf te reconstrueren! In diezelfde gracht belandde een bijzonder uilenbekerfragment, waarover meer is te lezen in Maer ’t Voghelen gaet boven al. Tot slot besteedt Niets is wat het lijkt: papierstuc aandacht aan dit sjieke materiaal, dat onder meer in Schildwolde werd geproduceerd.

Hervonden Stad is te koop in de boekhandel en kost 13,50 euro.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden