46 nieuwe coronabesmettingen en twee sterfgevallen in provincie

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 46 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag.

Dat zijn 82 besmettingen minder dan maandag. In de gemeente Groningen werden 20 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-Groningen (9), Het Hogeland (5), Delfzijl en Westerwolde (3), Oldambt (2), Loppersum, Veendam en Westerkwartier (1).

In de provincie Groningen zijn twee sterfgevallen uit de gemeente Midden-Groningen gemeld bij het RIVM. Daarnaast werd één persoon uit de gemeente Midden-Groningen als gevolg van het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen.

Wekelijkse update RIVM

Uit de wekelijkse update van het RIVM blijkt dat in de afgelopen week, tussen 17 november en 24 november 10.00 uur, 576 coronapatiënten COVID-19 gemeld zijn bij de GGD’en. Dat zijn 150 patiënten meer dan de week daarvoor, toen 426 personen werden gemeld. Ook zijn vier personen overleden in de afgelopen week als gevolg van het coronavirus.

Landelijk

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Dat had op maandag iets meer dan 5200 vastgestelde besmettingen gemeld.

In de afgelopen weken ligt het aantal besmettingen op dinsdagen doorgaans wat lager dan op de dagen erna. Dat kan ermee te maken hebben dat minder mensen zich laten testen in weekeindes. Vorige week dinsdag kwamen er iets meer dan 4300 gevallen bij.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 90, tegen 54 op maandag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 494.000 Nederlanders positief getest. Dat aantal komt in de loop van deze week boven de half miljoen uit. Het werkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen ligt vermoedelijk hoger.

Het aantal coronagevallen daalt nog wel, maar de afname stagneert. Daarvoor waarschuwt het RIVM. Dat kreeg in de afgelopen week 36.931 meldingen van positieve coronatests, ongeveer evenveel als de week ervoor. Toen meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd 37.706 meldingen van positieve coronatests had gekregen.

Het zogeheten reproductiegetal steeg juist iets en kwam net boven de 1 uit. Het cijfer staat nu op 1,02 tegen 0,89 vorige week. Het is wel een schatting, het zit volgens het RIVM ergens tussen 0,99 en 1,05. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Als het boven de 1 is, kan het virus zich steeds sneller verspreiden. Hoe lager het getal, hoe beter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden