Eerste bomenhub voor 80.000 gratis bomen geopend

Gedeputeerde Nienke Homan helpt mee zaailingen inkuilen in bomenhub Muntendam.
Foto: Meer Bomen Nu

Afgelopen zaterdag opende de eerste Groningse bomenhup in Muntendam door gedeputeerde Nienke Homan. De bomenhub is onderdeel van de grootschalige boomplantactie Meer Bomen Nu dat deze winter één miljoen jonge boompjes en struiken gratis weggeeft.

Een boer in Muntendam heeft een deel van zijn land beschikbaar gesteld voor de tijdelijke Bomenhub. Groningse boeren en burgers gaan gezamenlijk maar liefst 80.450 bomen en struiken planten. Deze bomen en struiken worden door vrijwilligers onder leiding van boswachters en terreinbeheerders verzameld in natuurgebieden en stadsparken, tijdelijk opgeslagen in bomenhubs en vervolgens verdeeld over plantlocaties.

De eerste zaailingen zijn zaterdag verzameld in Bedum en in Westerwolde door een groep jongeren van Klimaatadaptatie Groningen en ingekuild in de Bomenhub in Muntendam.

Gedeputeerde Homan is enthousiast over de campagne: “Zaailingen verzamelen is een hele goedkope manier om Groningen sneller te vergroenen met inheems gratis plantgoed”.

De bomen zijn gratis omdat vele vrijwilligers onder leiding van boswachters en ecologen boventallige zaailingen verzamelen uit de natuur en stadsparken en die elders een tweede kans geven. Het project is onderdeel van een landelijke actie van Meer Bomen Nu. Het doel van Meer Bomen Nu is om te laten zien dat we Nederland samen op een goedkope manier kunnen vergroenen door gebruik maken van de natuur en de handen uit de mouwen steken.

80.000 bomen en struiken voor Groningen

De komende maanden zullen er behalve 80.000 zaailingen uit natuurgebieden, ook 5000 appel- en perenbomen in samenwerking met Klimaatadaptatie Groningen worden verspreid. Tegen het einde van het plantseizoen, rondom de Boomfeestdag, worden alle overgebleven zaailingen weggegeven tijdens landelijke Boomweggeefdagen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden