Ocean Grazer en IvyONe winnaars van de eerste Ben Feringa Impact Award

Demonstratie van de IvyONe Wear.
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Ocean Grazer en IvyONe zijn de winnaars van de eerste Ben Feringa Impact Award.

Begin dit jaar heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de Ben Feringa Impact Award ingesteld om bijzondere prestaties van onderzoekers en studenten op het gebied van kennisbenutting – de verbinding tussen de academische wereld van de RUG en de maatschappij – te onderscheiden.

De prijs wordt uitgereikt in twee categorieën: studenten en wetenschappers. Het winnende project in de categorie onderzoekers is ‘Ocean Grazer’ van Wout Prins, Antonis Vakis en Bayu Jayawardhana. Het winnende project in de categorie studenten is ‘IvyONe’ van Niels Wijermans.

De naar de Groningse Nobelprijswinnaar van 2016 vernoemde Award wordt uitgereikt aan projecten met een aantoonbare maatschappelijke impact. Per categorie is er 1 prijswinnaar en 1 eervolle vermelding. De prijs bestaat uit een geldbedrag, waarbij het Ubbo Emmius Fonds de studentenprijs financiert.

Winnende projecten op gebied van Science en Engineering

In het voorjaar heeft de selectiecommissie (unaniem) twee winnaars en twee eervolle vermeldingen uitgekozen. Door de coronacrisis moesten de bekendmaking en uitreiking worden uitgesteld tot dit najaar.

Het winnende project in de categorie onderzoekers is de ‘Ocean Grazer’ van Wout Prins, Antonis Vakis en Bayu Jayawardhana van de Faculty of Science and Engineering. De Ocean Grazer oogst hernieuwbare energie uit zeegolven en integreert dit met een modulaire oplossing voor grootschalige opslag van elektriciteit die wordt opgewekt door windturbines en drijvende zonneparken op zee. Hierdoor kan onder alle weersomstandigheden schone energie worden geleverd. Het mechanisme is gebaseerd op de technologie van een waterkrachtcentrale, een technologie die zich al meer dan een eeuw bewezen heeft als zeer betrouwbaar en efficiënt.

Het winnende project in de categorie studenten is ‘IvyONe’ van Niels Wijermans, student aan de Faculty of Science and Engineering. Hij ontwikkelde een hulpmiddel waarmee patiënten niet langer met een infuuspaal door gangen hoeven te lopen, drempels over te steken en zichzelf in drukke liften te worstelen. De IvyONe Wear kan als schoudertas worden gedragen en biedt een hoog draagcomfort en optimale flexibiliteit tijdens infuustherapie. Dit resulteert in bewegingsvrijheid voor patiënten en minder werkdruk voor het verplegend personeel.

Eervolle vermeldingen

De eervolle vermelding in de categorie onderzoekers is voor de oratie ‘Van zuilen naar bubbels: over de toekomst van consensusbestuur in een geglobaliseerde samenleving’ van Caspar van den Berg van RUG/Campus Fryslân.

De eervolle vermelding in de categorie studenten is gegaan naar het project ‘Gedragskundige contra-expertise in strafzaken’ van Cleo Huisman, Kim de Wildt, Marjorie Drees, Sanne Rodenboog, Maud Olde Keizer, Jolanda de Jong, Pim van Tongeren van de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Wetenschapsquiz

Rector Magnificus Cisca Wijmenga is verheugd: “Met deze prachtige awardwinnaars laten we zien dat we onze wetenschappelijke onderzoeken echt toepasbaar maken op verschillende plekken in de maatschappij.”

De winnaars van de Ben Feringa Impact Award krijgen een rol tijdens de eerste Groninger Wetenschapsquiz op donderdag 18 februari 2021.

De volgende ronde van de Feringa Impact Award start in het najaar 2021.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden