Persmoment premier Rutte en minister de Jonge: ‘Huidige maatregelen zeker tot in december nodig’

Foto: Archief De Redactie

De huidige geldende maatregelen die aangekondigd werden op 13 oktober zullen naar verwachting duren tot in december en mogelijk langer.

Dat was de boodschap die premier Rutte en minister de Jonge brachten tijdens een persmoment dinsdagavond.

‘Twee weken geleden werd de grote hamer uit de gereedschapskist gehaald’, volgens premier Rutte. Strenge maatregelen die golden voor vier weken en mogelijk langer. Het effect is pas na week of twee zichtbaar.

Momenteel staan we op een kruispunt, maar het is te om vroeg conclusies te trekken, was de boodschap. De cijfers moeten naar beneden. In de afgelopen week was sprake van een lichte afvlakking van de groei in besmettingen.

Komende week duidelijkheid

In de komende week moet duidelijkheid geven of de cijfers verder afvlakken of toch zullen pieken. Volgende week dinsdag staat een volledige persconferentie op de planning of de cijfers moeten zo omhoog gaan dan volgen eind van de week nieuwe maatregelen, waaronder mogelijk een complete lockdown.

Verschillende scenario’s worden doorgerekend, zowel gericht op de zorg als de economie. Het eigen gedrag en de naleving van de basisregels zijn bepalend hoe de cijfers zich zullen ontwikkelen.

Burgemeesters gaan strenger handhaven bij overtreding van de coronamaatregelen.

Het reproductiegetal moet onder de 1 komen. De vraag of de besmettingsgraad daalt en hoe snel dat gaat zijn bepalen of er aanvullende maatregelen komen. Momenteel heeft dat nog geen effect volgens het RIVM, meldde premier Rutte.

‘Het zou zonde zijn omdat we met het genomen maatregelenpakket het effect kunnen bereiken. Ons gedrag maakt het verschil’. Het doel is zo snel mogelijk terug te komen naar het niveau van voor de zomer. Het zal nog even duren voor we daar aan komen, volgens minister de Jonge.

‘Vol houden ook al zijn we het zat, is de boodschap’. Het rek is uit de zorg en de druk op de zorg is groot. Ook zijn veel mensen in de zorg ziek.

Frustraties mogen volgens de Jonge nooit gebotvierd worden op de mensen in de frontlinie, ‘zij die het werk voor ons doen’.

Komende week zal duidelijk worden waar we staan en hoe de cijfers zich ontwikkelen en of we strengere maatregelen krijgen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden