110 nieuwe coronabesmettingen en een sterfgeval in provincie

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn 110 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld sinds dinsdag. Dat blijkt uit de cijfers woensdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gemeente Groningen werden 67 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Stadskanaal (14), Westerwolde en Midden-Groningen (6), Het Hogeland en Oldambt (4), Westerkwartier en Delfzijl (3) en in Appingedam, Veendam en Pekela (1).

Ook werden twee personen uit de gemeente Groningen opgenomen in het ziekenhuis. In de afgelopen 24 uur werd één nieuwe overledene uit de gemeente Midden-Groningen gemeld aan het RIVM. Het dodental in de provincie Groningen staat op 24.

Wekelijkse update GGD Groningen

In de afgelopen week zijn er 1.161 besmettingen bijgekomen in de provincie Groningen. Dat blijkt uit de wekelijkse update van GGD Groningen. Sinds het begin van de epidemie is bij 4.672 personen COVID-19 vastgesteld.

De leeftijdscategorie van de nieuwe coronabesmettingen is volgens de GGD aan het verschuiven naar een hogere leeftijd. Ruim 49 procent van de besmettingen wordt vastgesteld bij personen in de leeftijd van 30 tot 65 jaar, in de categorie 20 tot 29 jaar is dat in 31 procent van de gevallen. Bijna 11 procent is ouder dan 65 jaar. Van de jeugd valt drie procent in de leeftijd tussen 0 en 15 jaar en zes procent in de categorie 15-19 jaar.

Het merendeel van de besmettingen in de leeftijdscategorie 20-29 jaar woont in de stad Groningen. Door de stijging van het aantal besmettingen in Groningen is vaak niet meer duidelijk waar het virus is opgelopen. In 29 procent van de gevallen kon een vermoedelijke bron worden vastgesteld. Daaruit bleek dat 63 procent voort kwam in de thuissituatie.

Opvallend is volgens de GGD dat inmiddels bij een meerderheid van de gevallen het niet meer duidelijk is waar de besmetting plaatsvond. Er is in de afgelopen week 1 nieuw overlijden ten gevolge van een bewezen corona-infectie gemeld in de provincie Groningen. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 23 in de provincie Groningen.

Op 21 oktober waren er 55 patiënten met een COVID-19 besmetting opgenomen in de provincie Groningen, waarvan 13 op een IC-bed. Dat zijn twee patiënten meer op de IC dan maandag. Op de verpleegafdeling is dat aantal juist gedaald met twee. In de provincie Friesland liggen 62 patiënten, waarvan 17 op een IC-bed en in Drenthe waren er 32 patiënten opgenomen, waarvan 9 op een IC-bed met een COVID-19 besmetting.

Landelijk

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 8.764 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Op dinsdag meldde het gezondheidsinstituut 8.175 positieve tests. Het waren er aanvankelijk 8.182 maar dat is woensdag bijgesteld.

Het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 59 toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Ziekenhuizen komen steeds meer onder druk te staan door het groeiend aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1943 coronapatiënten. Dat zijn er 84 meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

“Het aantal Covidpatiënten blijft stijgen. Dit volgt op de aanhoudende stijging van het aantal besmettingen. De ic-opnames stijgen momenteel naar verhouding nog sneller dan de klinische opnames. In de afgelopen zeven dagen is het aantal ic-opnames met 50 procent gestegen en het aantal klinische opnames met 27 procent”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden