GGD Groningen: 1.002 nieuwe coronabesmettingen in provincie afgelopen week

Foto: Publiek Domein

In de afgelopen week zijn 1.002 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld sinds woensdag 7 oktober. Het gaat om de periode tussen 7 tot en met 13 oktober. Dat blijkt uit de wekelijks update van GGD Groningen.

Sinds het begin van de epidemie in maart 2020 is bij 3.511 personen in de provincie Groningen COVID-19 vastgesteld.

Bijna 40 procent van de nieuwe besmettingen werd vastgesteld in de leeftijd tussen de 20 en 29 jaar. Ook is er een verschuiving naar een hogere leeftijdscategorie, namelijk 33 procent van de positieve testen zijn vastgesteld tussen de 30 en 65 jaar. Vijf procent vindt plaats boven de 70 jaar.

De vermoedelijke bron is van bijna 20 procent van de besmettingen bekend. Daarvan vindt 65 procent vooral thuis plaats. Vijftien procent vond plaats binnen de vrijetijdsbesteding, zoals sport, vriendenbezoek en studentenactiviteiten en het werk. Binnen instellingen voor langdurige zorg is dat acht procent. Het aantal overlijdens is gelijk met de vorige week, 22.

In de afgelopen week werden er 9.785 mensen getest op de GGD-testlocaties in Delfzijl, Grijpskerk, Groningen en Veendam. Daarvan werden 914 (9,3 %) mensen positief getest.

Volgens de GGD zijn in de afgelopen week geen grote clusters te zien. Het virus verspreidt zich over de provincie met een concentratie in de stad Groningen.

In de provincie Groningen zijn sinds dinsdag 120 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit de cijfers woensdag van het RIVM. In de gemeente Groningen zijn 71 mensen positief getest. In de overige gemeenten werden in Midden-Groningen (10), in Oldambt en Westerkwartier (8), in Het Hogeland (6), Veendam (5), in Westerwolde en Pekela (3), in Stadskanaal en Loppersum (2) en in Appingedam en Delfzijl (1) nieuwe besmettingen bijgekomen.

43 Coronapatiënten in Groningse ziekenhuizen

Momenteel liggen 43 patiënten patiënten met een aangetoonde besmetting met COVID-19 in de ziekenhuizen in Groningen. Daarvan liggen acht patiënten op de intensive care. Dat blijkt uit de cijfers woensdag van Acute Zorgnetwerk Noord Nederland.

Op de reguliere verpleegafdeling liggen 35 patiënten. Dat is een ruime verdubbeling van een week geleden, toen het aantal 15 was.

In de drie noordelijke provincies liggen 20 coronapatiënten op de ic. Zes patiënten komen uit een andere regio. In de provincie Friesland liggen 8 patiënten op de ic en 37 op een verpleegafdeling en in Drenthe waren er 21 patiënten opgenomen, waarvan 4 op een IC-bed met een COVID-19 besmetting.

Van de 81 coronapatiënten op de verpleegafdeling van een noordelijk ziekenhuis kom 23 patiënten uit andere regio’s in Nederland.

Landelijk

De afgelopen 24 uur zijn 7305 nieuwe coronabesmettingen gemeld, dat zijn er 78 minder dan disndag. Toch blijft het aantal erg hoog en lijkt er nog weinig effect te zijn van de maatregelen van twee weken geleden. De afgelopen zeven dagen zijn meer dan 46.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal sterfgevallen steeg met 32. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

Gisteren kondigde Rutte in een persconferentie strengere maatregelen aan, in de hoop het virus sneller terug te dringen. De maatregelen gelden vanaf vanavond 22.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden