Groningen naar niveau ‘ernstig’ op coronadashboard

Foto: De Redactie

Veiligheidsregio Groningen is dinsdag veranderd van risiconiveau ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’. Dat blijkt uit coronadashboard van de Rijksoverheid.

Een regio gaat naar het niveau ‘ernstig’ als in een week tussen de 150 en 250 positieve testen zijn vastgesteld per 100.000 inwoners.

Sinds dinsdag is er een nieuw risiconiveau ‘zeer ernstig’. De nieuwe status staat op een zogenoemde routekaart waarmee het kabinet de verspreiding van het virus onder controle wil krijgen. Op de kaart staan verplichte en mogelijke maatregelen.

In 10 van de 25 veiligheidsregio’s zijn de afgelopen week zo veel coronabesmettingen vastgesteld, dat ze voldoen aan de voorwaarden voor de status ‘zeer ernstig’. De situatie is ‘zeer ernstig’ wanneer in zeven dagen tijd meer dan 250 besmettingen op elke 100.000 inwoners zijn vastgesteld.

De nieuwe status geldt voor de regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Zuid-Holland Zuid, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden, Brabant-Zuidoost, Gooi en Vechtstreek en Twente.

De categorie daaronder is ‘ernstig’, waarin de provincie Groningen zit. Ook Friesland, Drenthe, IJsselland, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Kennemerland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Limburg-Noord voldoen aan de voorwaarden.

Risiconiveau ernstig

Ernstig betekent volgens het corona dashboard dat hard ingrijpen noodzakelijk is om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie. ‘Het aantal nieuwe besmettingen neemt snel toe. Intensief maatwerk is nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief, waardoor het zicht op de verspreiding afneemt. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De zorgcapaciteit is onvoldoende. Maatregelen zijn erop gericht om (regionale) overbelasting van de zorg te voorkomen, kwetsbaren te beschermen en weer zicht op de verspreiding van het virus te krijgen’, aldus het corona dashboard.

Noord-Holland Noord, Zeeland en Zuid-Limburg voldoen aan de voorwaarden voor de categorie ‘zorgelijk’ (50 – 150 positieve testen per 100.000 inwoners). Geen enkele veiligheidsregio past in het laagste risiconiveau, ‘waakzaam’ (minder dan 50 positieve testen per 100.000 inwoners).

Nederland als geheel telde in de afgelopen zeven dagen 252,3 besmettingen per 100.000 inwoners. Daarmee zou Nederland ook in de categorie ‘zeer ernstig’ vallen.

Het kabinet kondigde dinsdag nieuwe landelijke maatregelen aan, die gelden voor in iedere geval vier weken. Als het aantal nieuwe besmettingen afnemen, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak. Dan moeten in elke regio aparte maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau.

Lees ook: Nederland gaat naar ‘gedeeltelijke lockdown’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden