192 nieuwe coronabesmettingen in provincie, waarvan 116 in gemeente Groningen

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn sinds zondag 192 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit de cijfers zondag van het RIVM.

In de gemeente Groningen zijn 116 mensen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in het Westerkwartier (21), in het Hogeland (12), in Midden-Groningen (9), Westerwolde en Veendam beiden (7), Oldambt (6), Stadskanaal(5), Pekela (3), Stadskanaal en Delfzijl ieder (3), Appingedam (2)en Loppersum (1).

Vier personen zijn opgenomen in het ziekenhuis uit respectievelijk twee uit de gemeente Oldambt, één patiënt uit de gemeente Groningen en één patiënt uit de gemeente Pekela. Er werden geen nieuwe overlijdens gemeld.

Negenendertig coronapatiënten in Groningse ziekenhuizen

In de ziekenhuizen in de provincie Groningen zijn 39 coronapatiënten opgenomen. Daarvan liggen zes patiënten op de Intensive Care. Dat blijkt uit de cijfers maandag van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland.

Dat is een toename van veertien patiënten afgelopen weekend. Ook lagen 24 patiënten vanuit andere regio’s in de noordelijke ziekenhuizen. Twee patiënten daarvan liggen op de Intensive Care.

In de provincie Friesland nam het aantal ziekenhuisopnames op een verpleegafdeling toe met 32 en zes op de intensive care. In Drenthe lagen twee patiënten op de IC en vijftien patiënten op de verpleegafdeling.

Landelijk

Het aantal landelijke coronabesmettingen is opnieuw gestegen. Het RIVM kreeg 6.854 nieuwe besmettingen gemeld tussen zondagochtend en maandagochtend. Dat zijn er bijna 500 meer dan zondag. In de afgelopen week zijn meer dan 41.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal sterfgevallen steeg met 12. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Sinds het begin van de uitbraak zijn ongeveer 180.000 mensen in Nederland positief getest.

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1.298 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 65 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In het afgelopen etmaal zijn 175 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Het aantal opgenomen patiënten zal ook de komende tijd stijgen, verwacht Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) bespreken maandagavond of er extra coronamaatregelen moeten worden genomen. Ook beoordelen de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s en de minister of die dan eventueel regionaal of juist landelijk moeten gelden. De besmettingscijfers van afgelopen weekeinde zijn cruciaal bij deze discussie. De burgemeesters evalueren maandagavond ook de effecten van de mondkapjes, de vroege sluiting van de horeca en de beperkingen van de groepsgroottes.

Afgelopen weekend werd al duidelijk dat het kabinet dinsdag waarschijnlijk met een aanscherping van de maatregelen zal komen. Het kabinet hoopt wel een complete lockdown nog te kunnen voorkomen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden