V&D krijgt uitstel van betaling

Foto: De Redactie

Warenhuisketen V&D, dat eerder dit jaar werd gered, heeft woensdag van de rechtbank in Amsterdam uitstel van betaling gekregen. Het gaat hierbij om zowel de warenhuizen als de restaurants van La Place.

De keten kent met 62 vestigingen in bijna elke (middel)grote stad wel een eigen warenhuis. Van de bijbehorende restaurants van La Place zijn er, inclusief kleinere broodjeszaken en cafés, zo’n 250 filialen.

Het winkelbedrijf werd in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann. Samen een kleding- en stoffenwinkel aan de Amsterdamse Weesperstraat. Al snel volgden filialen in andere grote steden, die door familieleden werden gerund. In de jaren twintig en dertig, en later nogmaals in de jaren vijftig en zestig, stond het bedrijf bekend als echte trendsetter in mode. De winkelpanden werden door bekende architecten ontworpen.

Sinds 2010 is Sun Capital de nieuwe eigenaar. Vanaf dat moment bleef het warenhuis in een neerwaartse spiraal. De omzet daalde van V&D en geen enkel jaar werd nog winst geboekt. Het verlies liep op tot 49 miljoen en tegelijkertijd nam de omzet verder af.

De problemen ontstonden door de tegenvallende omzetten in de laatste twee maanden van het jaar. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital wil het verlies van tientallen miljoenen niet langer dekken. Het warenhuis aan de Grote Markt in Groningen is niet verliesgevend.

Banken draaiden vorig jaar de kredieten langzaam terug, vanwege aanhoudend tegenvallende resultaten.

Eerder dit jaar waren er ook al Bij de problemen eerder dit jaar bij V&D ging het personeel niet akkoord met een loonsverlaging. V&D regelde wel lagere huren voor haar panden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden