Ruimere kwijtschelding afvalstoffenheffing in Groningen

Foto: De Redactie

De kwijtschelding van de afvalstoffenheffing wordt flink verruimd. Zeker 1150 Groninger minima-huishoudens gaan er tot 190 euro per jaar op vooruit. Zij krijgen na drie jaar volledige kwijtschelding.

In de nachtelijke raadsvergadering over het nieuwe afvalbeleid, bijna twee weken geleden, stemde de gemeenteraad in met het voorstel voor een ruimere kwijtschelding van de afvalstoffenheffing. De beslissing sneeuwde bijna onder bij het onderwerp ‘wel of geen Diftar’ in de nieuwe gemeente Groningen.

De raadsleden Jasper Been (GroenLinks) en Julian Bushoff (PvdA) bewerkstelligden de ruimere kwijtschelding. De linkse partijen in de Groningse gemeenteraad proberen al jaren de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing te verruimen, weet Julian Bushoff, maar er was altijd wel een reden waarom het niet lukte. ‘Toen Jasper en ik 2 jaar geleden in de gemeenteraad kwamen, hebben we ons voorgenomen om het gewoon te doen en door te pakken”.

In de voormalige gemeente Groningen kregen minima de eerste vijf jaar gedeeltelijke en daarna volledige kwijtschelding van de afvalstoffenheffing.

‘Al jaren neemt de langdurige armoede in Groningen toe, terwijl de vermogens- en inkomensongelijkheid relatief hoog zijn. De verruiming van de kwijtschelding is daarom een rechtvaardige manier om echt een verschil te maken voor mensen die het niet breed hebben,’ aldus Jasper Been.

Helpende hand

In de discussie over het nieuwe Groninger afvalbeleid stonden coalitiepartijen GroenLinks en PvdA lijnrecht tegenover elkaar. ‘De partijen denken verschillend over de manier waarop de gemeente het beste afval kan inzamelen en verwerken, maar zij vinden elkaar in de overtuiging dat huishoudens die het niet breed hebben geholpen moeten worden’, aldus Been. ‘Zo zie je maar dat samenwerken loont’, besluit Bushoff.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden