SP: ‘Wachtlijsten bij cliëntondersteuning MEE vraagt om meer mankracht’

Foto: Engin Akyurt via Pixabay

De fractie van de SP in de gemeenteraad van Groningen vraagt om meer mankracht bij cliëntondersteuningsorganisatie MEE. Al tijden blijken volgens de SP hiervoor wachtlijsten te bestaan. Hierdoor krijgen mensen die hulp en zorg nodig hebben niet de juiste ondersteuning.

De partij vindt het nodig dat cliënten vanaf begin af aan goede ondersteuning kunnen krijgen. Dit om problemen bij mensen die zorg nodig hebben te voorkomen, maar ook latere juridische procedures vanwege niet adequaat of onvoldoende zorg voor te zijn. Door de wachtlijsten is dat nu vaak niet het geval.

“Met name bij de zogenaamde keukentafelgesprekken is de hulp van MEE van groot belang. Bij dit keukentafelgesprek beslist de gemeente over hoeveel zorg er voor iemand moet worden ingekocht”, aldus SP-raadslid Wim Koks. “Geen of onvoldoende ondersteuning bij een cliënt leidt vaak tot een onvoldoende inkoop van zorg door de gemeente en dat zorgt meestal voor problemen.“

De gemeente Groningen geeft aan dat maar 35 procent van de mensen die zorg nodig hebben, cliëntondersteuning aanvraagt bij de keukentafelgesprekken en wijt dat aan te weinig bekendheid. Echter gaf de ombudsman van de gemeente Groningen gaf onlangs aan dat wachtlijsten ook een grote rol spelen bij het gebrek aan ondersteuning.

Cliëntondersteuning bij MEE bestaat uit informatie, advies en kortdurende ondersteuning op alle levensgebieden. “Ondersteuning die hard nodig is om mensen met een hulp- op zorgvraag op te adviseren en op weg te helpen”, aldus Koks.

Woensdagavond debatteert de gemeenteraad over jeugdhulp.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden