“Der Aa-kerk bovenaan nieuwe lijst met toporgels Volkskrant”

Foto: De Redactie

Het Schnitgerorgel van de Der Aa-kerk in Groningen staat bovenaan in de “Volkskrant Orgel Top-16 tot en met 30“. De lijst is een aanvulling op de Orgel Top-15 die de krant vorig jaar publiceerde.

Op de nieuwe lijst staan vijftien toporgels van Leens, tot Zutphen en Den Bosch, met de Der Aa-kerk op nummer 1. Op de Orgel Top-15 van 2019 stond het orgel van de Martinikerk bovenaan.

“Loop je een organist tegen het lijf en weet je echt niet waar je het over moet hebben? Begin over de Der Aa-kerk in Groningen, en je bent zo een uur verder. Over geen orgel in Nederland zijn de meningen zo verdeeld”, zo valt te lezen in het artikel van de Volkskrant. “Vooral de toevoegingen uit de 19de eeuw maken de tongen los over hoe het orgel gerestaureerd zou moeten worden. Er werd zelfs een rechtszaak gevoerd.”

Ook het Hinszorgel in de Petruskerk van Leens staat in de ‘Top-30’. Vorig jaar werden het Schnitgerorgel in de kerk van Noordbroek en het orgel in de Mariakerk van Krewerd al opgenomen in de Top-15.

De lijst is volgens de krant te klein om alle orgelschoons in Nederland recht te doen. ‘Een top-31 tot en met -45 valt ook niet uit te sluiten’, aldus de krant.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden