4.000 gratis perenbomen voor Groningers om omgeving te vergroenen

Foto: Klimaatadaptatie Groningen

Belangstellenden kunnen komende zaterdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur gratis perenbomen ophalen bij ‘Tuin in de Stad’ in Groningen. Door corona zijn er perenbomen over die anders worden verbrand. Wethouder Glimina Chakor geeft de eerste perenboom cadeau aan een inwoner.

De organisatie ‘Meer Bomen Nu’ heeft in de afgelopen twee weken 50 duizend bomen ingekuild, die in het najaar door heel het land geplant worden. Minimaal 1 miljoen bomen planten aankomend plantseizoen, dat is het doel van ‘Meer Bomen Nu’.

Ook in Groningen staan er 5.000 appel- en perenbomen klaar om in het najaar tijdens een tour door de provincie geplant te worden.

Vorige week kreeg de organisatie ineens 150.000 gratis perenbomen aangeboden die door corona niet zijn verkocht en daardoor anders worden verbrand.

Samenwerking

“Ik zag de oproep voor het redden van de bomen voorbijkomen via een collega van De Fossielvrije Weken, toen ben ik in actie gekomen”, aldus Musetta Blaauw. Ook Marriël Edzes van Klimaatadaptatie Groningen kreeg het aanbod voor de bomen in Groningen. “We werden door Meer Bomen Nu met elkaar in contact gebracht en hebben de handen ineengeslagen”.

Wilbert van de Kamp van Lokaal Kilo’s Schuiven zag ook gelijk mogelijkheden, en vroeg Rutger Peereboom voor de productie.

Met het planten van de bomen kunnen Groningers hun omgeving vergroenen en hiermee klimaatbestendig maken, voor deze perenbomen is drie vierkante meter al voldoende. De 4000 bomen zijn gratis, maar het staat mensen wel vrij om een donatie te doen. Het is ook mogelijk om in een keer grotere hoeveelheden bomen af te nemen, vanaf 25 bomen kan dit via dit online formulier worden aangevraagd.

De bomen moeten direct worden geplant en veel water krijgen. Ze komen uit een koelcel en zijn in winterstand, zodra ze in de grond zijn gezet zullen ze gaan bloeien.

Nog veel meer bomen

De gratis perenbomen zijn een initiatief van Klimaatadaptatie Groningen en De Fossielvrije Weken in samenwerking met Meer Bomen Nu, Urgenda, Lokaal Kilo’s schuiven en Tuin in de Stad.

De actie wordt ondersteund door de Gemeente Groningen. Dit najaar zal Klimaatadaptatie Groningen een planttour organiseren in de provincie Groningen waarbij alle gemeentes worden aangedaan.

Wil jij je aanmelden als oogst-, plant of bewaarlocatie of helpen als vrijwilliger in het najaar? Meld je dan aan via de website www.meerbomen.nu.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden