Winsum winnaar ANWB verkiezing ‘het Allermooiste dorp van Nederland’

Foto: Google Maps

Winsum is de winnaar van de ANWB verkiezing ‘het allermooiste dorp van Nederland’. Dat heeft de ANWB maandag bekendgemaakt.

De jury koos Winsum uit de top 5, waarin ook Hollum (Friesland), Urk (Flevoland), Elsloo (Limburg) en Oisterwijk (Noord-Brabant) stonden.

‘Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp!’, aldus de jury.

De vijf redenen

‘1. Het Winsumerdiep en het haventje geeft sjeu aan het dorp en lijmt de verschillende dorpsgedeelten (Winsum en Obergum) mooi aan elkaar.

2. Het dorp toont een gelaagdheid in bouwstijlen: hereboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een negentiende-eeuwse stationsstraat, Amsterdamse School-architectuur, moderne bungalows uit de periode na de Tweede Wereldoorlog.

3. Het dorpsleven is écht, met een ‘stads’ winkelaanbod en goeie kroegen.

4. Het centrum is gemoedelijk met die smalle straatjes waaraan een mix aan beeldbepalende gebouwen staat. Van bruggen en molens, tot kerken en dorpshuizen.

5. 59 Rijksmonumenten en 4 Gemeentelijke monumenten, alsjeblieft!’

Dertig duizend mensen stemden op deze verkiezing, die voor het eerst werd georganiseerd. Daaruit rolde een longlist met de vijftig allermooiste dorpen van Nederland, waarna de top-5 ontstond.

De jury bezocht de dorpen en beoordeelde dorpen op authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid, verhouding bebouwing en groen en het recreatief aspect.

De jury bestond uit: Wim Daniëls (cabaretier en schrijver), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit, juryvoorzitter).

Huldiging door directeur ANWB

ANWB directeur Frits van Bruggen zet donderdag 20 augustus het dorp in het zonnetje tijdens een feestelijk huldiging in Winsum. Hij reikt een bord uit en overhandigt dan het eerste exemplaar van de nieuwe ANWB-uitgave ‘De Allermooiste dorpen van Nederland’, waarin vijftig prachtige dorpen uitvoerig worden beschreven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden