Persconferentie premier Rutte: ‘Corona is niet voorbij’

Foto: De Redactie

Premier Mark Rutte en minister Hugo De Jonge gaven donderdagavond een persconferentie over de zorg over het toenemen van het aantal besmettingen van het coronavirus, mede door een groeiende laksheid ten opzichte van de coronamaatregelen.

Premier Rutte: “We hoopten op een zorgeloze zomer, zo lijkt het niet te worden”. “Mede door corona, maar ook door de vreselijke explosie in Beiroet in Libanon”.

Het virus is volgens Rutte bezig met een gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om. De winst die we kregen dreigen we te verliezen. De ‘boodschap is simpel om een tweede lockdown te voorkomen’.

Tussen maart en juli kregen we in Nederland het virus onder controle door ons aan de basisregels te houden. Steeds meer mensen blijken zich niet aan de basisregels te houden. Anderhalve meter afstand houden, thuisblijven bij klachten, zoals verkoudheid, hoesten en koorts, laten testen, handen wassen, en het vermijden van drukte.

Basisregels

Zorgwekkend in Nederland is dat de anderhalve meter steeds minder wordt nageleefd, de drukte niet vermijden en zich niet laten testen. Vooral in de thuissituaties slaat het virus juist toe. Momenteel zijn er te veel mensen te dicht op elkaar. Daarom is het juist belangrijk om je te houden aan de anderhalve meterregel, ook buitenshuis, op het werk, in de horeca en op straat.

Ook richtte Rutte zich specifiek op jongeren zodat ze ‘corona’ serieuzer gaan nemen’. ‘Corona is niet voorbij, dat te denken is oerdom. Je bent verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor anderen. Neem geen risico’s’.

Het kritieke punt is nóg niet bereikt en ook is er nog goed zicht op de brandhaarden. Lokaal en regionaal worden maatregelen getroffen, waarbij opgeschaald kan worden naar maatregelen met een landelijk karakter. De veiligheidsregio’s zijn daar leidend in en mogen handhaven. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.

De maatregelen

 • Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard.
 • Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen, hebben een eindtijd van uiterlijk 22:00 en er wordt geen alcohol gedronken.
  De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten. Fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.
 • De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
 • Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enz.) op.
 • In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, zal een teststraat worden ingericht voor reizigers uit risicogebieden (oranje en rode landen). Bij aankomst laten reizigers zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.
 • De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.

De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot:

 • De openingstijden van de horeca beperken;
 • Gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties;
 • Locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten;
 • Parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum;
 • Publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken;
 • Handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren;
 • Grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren;
 • Zij zullen ook weer strenger gaan handhaven als dit nodig blijkt. (Bron: Rijksoverheid)

Grip op het virus

Het belangrijkste is dat we met zijn allen weer grip op het virus krijgen. Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en de basisregels volgen. Ook thuis. Juist thuis. Houd rekening met het aantal gasten dat u thuis kunt ontvangen op 1,5 meter. Zorg dat uw gasten zich aan de hygiëne-maatregelen kunnen houden. Geen omhelzingen, niet naast elkaar op de bank. Juist in de thuissituatie blijken veel mensen besmet te raken.

En verder blijft ook gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. Daarmee wordt ook weer het zicht op de verspreiding van het virus versterkt. Zo kan er snel en gericht bijgestuurd te worden en de verspreiding van het virus tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.

CoronaMelder

Vanaf 17 augustus wordt er in Drenthe en Twente getest met de corona-app ‘CoronaMelder’. Hiermee kun je zien of je in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt te zijn met het virus. Op deze manier moet het voor de GGD makkelijker worden om bron- en contactonderzoek uit te voeren.

Het is de bedoeling dat de app vanaf 1 september voor iedereen in Nederland beschikbaar is.

Hoe het virus zich nu gaat ontwikkelen is aan ons door ons gezond verstand te gebruiken is de oproep. Samen houden we het virus onder controle.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden