Kabinet wil corona-app op 1 september landelijk gebruiken

De Corona-app komt er aan
Foto: Pixabay

De corona-app CoronaMelder moet per 1 september worden gelanceerd. Uit een tijdlijn die het ministerie van Volksgezondheid donderdag publiceerde, blijkt dat de voorgenomen landelijke introductie op die datum staat gepland.

Voor die tijd worden tests uitgevoerd in Twente, waar wordt gekeken of de app gebruiksvriendelijk is en voldoet aan alle privacy-eisen. Ook privacy-waakhond Autoriteit Persoonsgegevens komt nog met een oordeel over de app.

Vanaf 1 september is de app niet alleen landelijk beschikbaar, maar wordt de app ook door de GGD’en ondersteund. De app is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek naar mensen die in contact zijn geweest met mensen die het virus dragen. Gebruik van de app is vrijwillig.

De GGD zal aan een besmet persoon vragen of die de app gebruikt, waarna de app met hulp van de GGD-medewerker op een bepaalde manier zo wordt geactiveerd dat via codes andere app-gebruikers een melding krijgen.

CoronaMelder

De CoronaMelder waarschuwt mensen die in de veertien dagen daarvoor ongeveer 15 minuten lang vlakbij iemand is geweest die positief is getest op het coronavirus. Dat kunnen bijvoorbeeld medereizigers zijn in het openbaar vervoer.

Met de app kunnen onbekenden gewaarschuwd worden. Dat gebeurt anoniem. De ontvanger van de melding krijgt een advies over de vraag wat het beste is om te doen. De bedoeling is dat door deze waarschuwing het risico omlaag gaat dat mensen onbewust het virus overdragen op anderen.

De app is een aanvulling op de andere maatregelen, stelt het ministerie. Dat betekent dat de 1,5 meter afstand houden, handen vaak wassen en het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer overeind blijven.

Voor het uitrollen van de corona-app doet het ministerie van Volksgezondheid toch geen beroep op de technische snufjes van de geplaagde Belastingdienst. De fiscus zou de technische infrastructuur leveren voor de app, maar kan dat niet aan. “Dit heeft niet alleen gevolgen voor de implementatie van de techniek maar vraagt ook om aanvullende checks naar bijvoorbeeld beveiliging”, legt De Jonge uit. Dat leidt mogelijk tot vertraging, meldt ‘coronaminister’ Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Als alles wel goed gaat, moet de app voor iedereen werkend en beschikbaar zijn vanaf 1 september.

Er volgt nog een landelijke campagne over de app en het downloaden daarvan.

Op www.coronamelder.nl of op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app is meer informatie over de app te vinden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden