RIVM: “24 coronabesmettingen in Groningen afgelopen twee weken”

Foto: Publiek Domein

In de gemeente Groningen zijn 24 COVID-19 patiënten gemeld in de periode van 22 juli tot en met 4 augustus. Dat blijkt uit de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Een week geleden bleek uit de wekelijkse update dat er acht nieuwe coronabesmettingen waren (3,4 per 100.000 COVID-19 patiënten gemeld). Nu zijn het 10,3 besmettingen per 100.000 inwoners van de gemeente Groningen.

In deze periode zijn er volgens het RIVM geen nieuwe ziekenhuisopnames en aantal overledenen gemeld.

In de gemeente Hogeland werden 3 besmettingen vastgesteld, in het Westerkwartier 1 en in Midden-Groningen 2 besmettingen.

In de provincie Groningen werden 23 COVID-19 patiënten gemeld door de GGD aan het RIVM in de week van 28 juli tot en met 4 augustus. Dat is 3,9 per 100.000 inwoners.

Landelijk

Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg de afgelopen week met 2.588 nieuwe peronen, die positief getest zijn op COVID-10. Dat is bijna een verdubbeling van de week daarvoor, toen het RIVM 1.329 besmettingen registreerde.

Het RIVM kreeg de afgelopen week 6 nieuwe meldingen binnen van personen die zijn overleden aan het coronavirus. Dat is lager dan een week ervoor. Toen werden negen overledenen gemeld. Dat brengt het totaal aantal coronadoden in Nederland op 6.162.

Daarnaast zijn er in de afgelopen week 44 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er 21 meer dan vorige week.

Stijging reproductiegetal

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel andere mensen één persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Het reproductiegetal is deze week 1,20. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen weer 120 andere mensen besmetten.

Hoewel het getal lager is dan de 1,40 dat vorige week is gerapporteerd is de bandbreedte nauwelijks veranderd. Het betrouwbaarheidsinterval ligt nog steeds in het geheel boven de 1.

Vooral in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant is een toename te zien in het aantal meldingen.

Aantal besmettingsclusters neemt toe

Momenteel zijn er 242 actieve COVID-19 clusters bekend in Nederland. Bij 70 procent van de besmettingsclusters is de bron nog niet geregistreerd, dit getal is hoger dan vorige week door vertraging in de registratie door het grote aantal meldingen in een aantal regio’s.

De meeste besmettingen zijn nog steeds te vinden in de thuissituatie. Het aantal besmettingsclusters die het gevolg zijn van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding neemt toe. De meeste andere besmettingen zijn het gevolg van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding zoals horeca of sportclubs.

Actuele cijfers COVID-19 van 14 tot en met 21 juli 2020

  • Positief geteste personen: 56.087 (+2.588);
  • Ziekenhuisopnames: 11.988 (+44);
  • Overleden personen: 6.162 (+6).

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden. Afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. Dat geldt ook voor het thuisblijven, thuiswerken en testen bij de eerste klachten.

Lees ook: Donderdag persconferentie Rutte en De Jonge over corona

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden