Hooikoortsklachten door bijvoetpollen

Foto: Publiek Domein

Hooikoortsklachten nemen voor hooikoortspatiƫnten deze maand en in augustus behoorlijk toe doordat het bijvoetpollenseizoen begint. Komende week komen geleidelijk steeds meer bijvoetplanten in bloei. Dat meldt Nature Today. Vanaf half augustus kan bovendien de ambrosia lokaal zeer sterk allergeen pollen verspreiden.

Het hoogtepunt van het graspollenseizoen is voorbij, maar de graspollen veroorzaken ook nog steeds de meeste hooikoortsklachten vooral bij gunstige weersomstandigheden. Ook de pollen van kruiden kunnen klachten veroorzaken. Onder andere zuring en weegbree bloeien momenteel.

Bijvoet

De piekperiode van het bijvoetpollenseizoen begint komend weekend. De komende dagen loopt de bijvoetpollenconcentratie al op volgens de Pollenplanner van Wageningen University & Research. Het seizoen houdt aan tot 11 augustus en is eind augustus afgelopen.

De komende dagen zorgt de weersverwachting volgens Weeronline voor groeizame omstandigheden. Daardoor zijn er redelijk veel pollen in de lucht. Hooikoortspatiƫnten kunnen hier hinder van ondervinden.

Het weerbeeld voor de komende dagen bestaat uit een mix van zon en wolken, waarbij het op de meeste plaatsen droog blijft. Door het zonnige en droge worden meer pollen geproduceerd.

Alsemambrosia

Na de bloeiperiode van bijvoet hebben staat de hooikoortsplant De Alsemambrosia nog op de hooihoortskalender. Alsemambrosia is al jarenlang met een opmars bezig in Nederland. Ambosiapollen is zeer allergeen. Dat betekent dat je al bij een lage pollenconcentratie al flinke hooikoortsklachten kunt krijgen als je er gevoelig voor bent.

Alsemambrosia gaat pas echt goed groeien als de dagen weer korter worden en als de temperaturen hoog zijn. Er worden nu al flinke planten aangetroffen, maar de eerste pollen worden verwacht vanaf halverwege augustus.

Vanaf donderdag neemt de neerslagkans toe. De regen zorgt voor het schoonspoelen van de lucht, waardoor de pollendruk wordt verlaagd. De klachten zullen afnemen, maar niet verdwijnen. De pollendruk kan weer oplopen tijdens zonnige momenten tussen de buien door.

(Bron: naturetoday.com)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen