Alfa-college beste grote ROC in Noord-Nederland met negen topopleidingen

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Wutsje

Het Alfa-college is de beste grote ROC in Noord-Nederland met negen topopleidingen.

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Keuzegids mbo 2016. Het Alfa-college is gestegen naar een gedeelde zesde plaats op de lijst met 43 beoordeelde brede mbo-scholen.

Topopleidingen

Het college biedt negen topopleidingen. De opleidingen Kapper, Schoonheidsspecialist en Logistiek behaalden een eerste plaats in de Keuzegids. Voor de opleiding Logistiek zelfs voor het vierde jaar op rij. Ook de opleidingen Sport & Bewegen, Particulier Beveiliger, Verpleging, Medisch Assistenten (tandarts-, dokters- en apothekersassistent), Onderwijsassistent en Wegtransport kregen de beoordeling topopleiding. Hoewel Mode zich geen topopleiding mag noemen (75 punten of meer), behaalde het wel een verdienstelijk derde plaats.

De onderwijskwaliteit en de studierendementen zijn de afgelopen jaren verder toegenomen. Studenten van de Topopleidingen zijn tevreden over onder meer de docenten, de begeleiding, de praktijkstage en de schoolorganisatie.

Kans op werk

De Keuzegids geeft ook inzicht in de kans op werk de komende jaren naast het kwaliteitsoordeel over de opleidingen geeft de Keuzegids ook inzicht. De aantrekkende economie biedt wat gunstiger arbeidsmarktperspectieven in het algemeen. Vooral in de bouw, wegenbouw en installatietechniek is een grotere kans op werk.

Stage in Duitland

De perspectieven voor werk in de gezondheidszorg zijn echter verslechterd. Dit is vooral te wijten aan de bezuinigingen in Nederland. Om mbo-studenten van de opleidingen Verzorgende-IG en Verpleegkunde meer kans op werk te bieden, wordt vanaf volgend schooljaar een stage in Duitsland een vast onderdeel van de opleiding. Ook bij veel andere opleidingen is les in Duitse taal en cultuur een vast onderdeel in het onderwijsprogramma om zo het arbeidsmarktperspectief van onze studenten te vergroten.

Herziening opleidingenstructuur

De jaarlijkse Keuzegids beschrijft, vergelijkt en beoordeelt het opleidingsaanbod in het mbo. Er wordt gekeken naar het studentenoordeel op basis van de JOB-monitor, het studiesucces en de bevindingen van de Onderwijsinspectie. De Keuzegids biedt scholieren en hun ouders en decanen een goed middel om zich te oriƫnteren op een vervolgopleiding op het mbo.

De Keuzegids mbo 2016 heeft zich al gebaseerd op de herziene kwalificatiestructuur die per september 2016 in het mbo wordt ingevoerd. In deze herziening is het opleidingsaanbod anders ingedeeld. In het kader van Focus op Vakmanschap wordt er meer onderwijstijd besteed aan vakkennis en vaardigheden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden