Samenwerking voor nieuw Museum aan de A in Groningen ondertekend

Foto: Erik Brand

De partners, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het Groninger Museum, de Groninger Archieven en ROC Noorderpoort, die samen Museum aan de A gaan vormgeven hebben vrijdagmorgen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze ondertekening vond plaats in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Museum aan de A, dat ook het Historisch Museum wordt genoemd, komt op de locatie en in de panden van het huidige Noordelijk Scheepvaartmuseum in het historisch A-kwartier in Groningen.

Museum aan de A

Het Museum aan de A wordt een historische ontmoetingsplek met een aantrekkelijke vaste presentatie met verhalen van en voor Groningen en de Groningers. In het museum komen allerlei verschillende activiteiten, allemaal met een historisch tintje. Van wisseltentoonstellingen, innovatieve programma’s voor scholieren, workshops, theater, muziek, lezingen en onderzoek voor participatieprojecten.

Partners

De Groninger Archieven organiseren Maak Geschiedenisprojecten waarbij Groningers hun kennis van stad en provincie kunnen inzetten om een interessante (foto-) collectie voor een groot publiek toegankelijk te maken. (Tussentijdse) resultaten van deze projecten worden onder andere gepresenteerd in het nieuwe Museum aan de A. Ook dragen de Groninger Archieven zorg voor het behoud van het (scheepstekeningen-) archief van het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Noorderpoort levert inzet van medewerkers, studenten en middelen voor het leerwerkbedrijf. Noorderpoortstudenten van verschillende opleidingen doen in het museum onmisbare praktijkervaring op.

De musea

Het Groninger Museum kan in het Museum aan de A delen van zijn historische collectie tentoonstellen en levert ondersteuning en expertise.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum draagt vier historische panden inclusief de collectie, expertise en medewerkers over aan de nieuwe Stichting Museum aan de A.

Verbouwing

In de eerste fase, die over twee jaar is afgerond, ondergaat het Pakhuis aan de Schuitemakersstraat, het Jhr. Rhijnvis Feithhuis aan de Kleine der A en de huidige motorenhal een grondige verbouwing. Na de eerste fase volgt het vormgeven van de vaste presentatie en de programmering van de historische ontmoetingsplek.

Behalve de partners steken ook de gemeente en provincie Groningen geld in het museum.

Lees ook: Realisatie nieuw Museum aan de A kan van start

 

(Fotobijschrift: Merijn Vos en Nicolette Bartelink (kwartiermakers Museum aan de A), Koen Schuiling (burgemeester en voorzitter bestuur Groninger Archieven), Pieter Westra (voorzitter vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum), Paul de Rook (wethouder cultuur), Rob Schuur (voorzitter Raad van Toezicht Museum aan de A), Jan Wiebe van Veen (directeur Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A), Klaas van de Wal (gemeente Groningen, voorzitter stuurgroep Museum aan de A), Mirjam Wulfse (gedeputeerde cultuur), Eddy de Jonge (directeur Groninger Archieven), Andreas Blühm (directeur Groninger Museum), Leonieke Vermeer (lid Raad van Toezicht Museum aan de A), Wim van de Pol (voorzitter College van Bestuur Noorderpoort).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden