Realisatie nieuw Museum aan de A kan van start

Canterhuis en Gotisch Huis - Brugstraat.
Foto: Noordelijk Scheepvaartmuseum

De realisatie van een nieuw historisch museum aan de A in Groningen kan van start gaan. Na ruim vijf jaar erover praten heeft de gemeenteraad woensdag besloten om de financiële middelen beschikbaar te stellen voor de eerste fase.

Museum aan de A, dat ook het Historisch Museum wordt genoemd, komt op de locatie en in de panden van het huidige Noordelijk Scheepvaartmuseum in het historisch A-kwartier in Groningen.

Museum aan de A

“Het nieuwe Museum aan de A wordt een historische ontmoetingsplek dat de verhalen van Groningen en Groningers vertelt. De geschiedenis van Groningen beleef je straks niet alleen in het museum, maar ook in het historische A-kwartier”, aldus Wethouder Cultuur, Paul de Rook.

Het toekomstige museum bestaat uit vijf historische, aan elkaar verbonden, panden. In de eerste fase, die over twee jaar wordt afgerond, wordt het Pakhuis aan de Schuitemakersstraat, het Jhr. Rhijnvis Feithhuis aan de Kleine der A en de huidige motorenhal grondig aangepast.

Luchtfoto gebouwen museumcomplex. ©Noordelijk Scheepvaartmuseum

De verbouwing van het Pomphuis op de kade van de Kleine der A tot museumcafé is in volle gang en opent, naar verwachting, deze zomer.

Na de eerste fase volgt het vormgeven van de vaste presentatie en de programmering van de historische ontmoetingsplek. De vier partners, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Groninger Museum, Groninger Archieven en Noorderpoort, doen dit in samenwerking met andere instellingen in Stad en provincie en met het publiek.

De provincie Groningen heeft eveneens de intentie uitgesproken om deel te nemen in het project.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden