Wall House in Groningen toont ‘The Art of Waste’

Wall House #2
Wall House #2
Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Wenkbrauwalbatros

In het iconische gebouw Wall House #2 is dit seizoen de op afval geïnspireerde expositie ‘The Art of Waste’ te zien. Sinds 1 juni is Wall House weer geopend met inachtneming van de de landelijke richtlijnen vanuit het RIVM.

De tentoonstelling toont werk van ‘afvalkunstenaar’ Maria Koijck en vondsten van Nick Landman te zien. In The Art of Waste presenteren zij op een bijzondere manier hun kijk op afval. Ook wordt er werk van fotograaf Caroline Penris en beeldend kunstenaar Joukje Pees getoond.

Maria Koijck

Beeldend kunstenaar Maria Koijck (Hoogezand-Sappemeer, 1965) studeerde in Groningen aan Academie Minerva en volgde de loodgietersopleiding GAWALO. Op reis in Sierra Leone in 2008 zag ze enorme hoeveelheden afval op de stranden van de hoofdstad Freetown liggen. Vanaf dat moment besloot ze haar kunst te wijden aan het toen nog redelijk onbekende mondiale probleem: plastic soep.

Haar eerste community-art project Petty de Zwaan ontstond in 2010. Samen met bewoners uit de Groningse wijk Hoornse Meer verzamelde zij, bij Wall House #2, in twee maanden tijd 15.000 flessen. Deze petflessen werden als vulling en drijfvermogen gebruikt van een stalen frame in de vorm van een drie meter hoge zwaan. Petty dreef twee maanden in het nabijgelegen water van het Hoornsemeer en was het begin van tientallen community-art-projecten met afval in binnen- en buitenland.

In haar expositie op de tweede etage van Wall House #2 heeft Koijck wederom petflessen gebruikt voor haar objecten. Met haar creaties wil ze de bewustwording vergroten van onze omgang met afval.

Nick Landman

Een verdieping lager toont Nick Landman (Hilversum, 1955) zijn vondsten uit het natuurgebied Friescheveen. Landman, vakdocent audiovisuele vorming, ontdekte na een flinke storm waarbij bomen waren omgewaaid en ontworteld, objecten tussen de boomwortels. Het natuurgebied bleek een oude stortplaats te zijn geweest tussen 1910-1930. In de expositie in Wall House #2 worden circa zestig van deze gevonden voorwerpen getoond. Samen met de Groninger historicus Beno Hofman ging hij op zoek naar de verhalen achter de vondsten.

Dit najaar zal in het Noordelijk Scheepvaartmuseum hun samenwerking op grotere schaal te zien zijn in de tentoonstelling Stort!.

Caroline Penris en Joukje Pees

In de lange (entree)hal van Wall House is werk te zien van fotograaf Caroline Penris (Rotterdam, 1963) en beeldend kunstenaar Joukje Pees (Meppel, 1957). Ook daarin komt het thema ‘afval’ terug.

Zwerfafval-tocht eindigt bij Wall House

De Italiaanse kunstenares Martina Dal Brollo loopt van 16 tot en met 20 juni een vijfdaagse Connect & Collect Walk door de provincie Groningen waarbij ze onderweg afval verzamelt. Op de laatste dag, zaterdag 20 juni, start ze vanuit de Reitdiephaven een tocht over het water naar het Hoornsemeer om drijfafval te verzamelen. Ze eindigt haar reis bij Wall House #2. De tocht wordt gefaciliteerd door Groningen Schoon Dankzij Mij en de milieustewards van Stadsbeheer gemeente Groningen.

Wall House #2 is elke zaterdag en zondag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Maximaal vijf personen kunnen tegelijkertijd het gebouw in. Vooraf reserveren is niet nodig.

Locatie

Wall House #2 bevindt zich aan de A.J. Lutulistraat 17 in Groningen. Wall House #2 is elk weekend open van 12.00 tot 17.00 uur.

De expositie The Art of Waste is tot en met 1 november 2020 te bezichtigen.

Het complete programma van 2020 is te vinden op www.groningermuseum.nl/wallhouse.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen