Premier Rutte: “We kunnen op vakantie, maar denk goed na en ga wijs op reis’

Foto: Publiek Domein

Het kabinet heeft besloten dat de basisscholen per aanstaande maandag 8 juni weer volledig open kunnen. Het eerder genomen besluit kan doorgaan, omdat uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er geen enkele belemmering is om het onderwijs weer volledig te hervatten. Dat bleek tijdens de persconferentie woensdagavond.

Uit het onderzoek van de RIVM blijkt onder meer dat kinderen wel ziek kunnen worden, maar vaak zijn hun klachten mild.

Vakanties

Premier Rutte meldde tijdens de persconferentie met de zomerperiode in aantocht, dat we op vakantie kunnen máár met onzekerheden vanaf 15 juni.

Het algemene advies is ‘denk goed na wat je doet, ga je toch, ga dan wijs op reis’, aldus premier Mark Rutte.

Het advies voor mensen, die niet gebonden zijn aan de schoolvakantie, is neem vakantie buiten het hoogseizoen indien dit kan.

Vakantie houden in Nederland kan en mag. Echter het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen.

Daarnaast dient men zich te houden aan de basisregels, vermijd drukte, blijf thuis bij klachten en laat u testen. Hiervoor kan het landelijke nummer 0800-1202 gebeld worden.

Lees ook: Wie mogelijk corona heeft, kan zich laten testen

Reizen binnen Europa

Per 15 juni zullen voor 12 landen binnen Europa de reisadviezen van oranje naar geel gaan. In deze landen zijn de gezondheidsrisico’s vergelijkbaar met Nederland, mits Nederlanders welkom zijn. Andere landen, waaronder Frankrijk en Spanje, moeten nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer.

Zweden en het Verenigd Koninkrijk (omdat de gezondheidsrisico’s daar groter worden ingeschat) en Denemarken (omdat Nederlandse toeristen daar nog niet welkom zijn) houden in ieder geval oranje reisadvies.

Het streven is om per 15 juni ook het reizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten) weer mogelijk te maken.

Het advies is de website Nederlandwereldwijd.nl te checken voor het meest actuele reisadvies.

Reizen buiten Europa

Reizen buiten Europa wordt afgeraden om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken. De reisadviezen voor landen buiten Europa en buiten het Caribische deel van het Koninkrijk blijven voorlopig oranje. Reis alleen naar die landen als het echt niet anders kan. Bij terugkomst is het dringende advies om meteen thuis twee weken in quarantaine te gaan.

Toeristen in Nederland

Buitenlandse toeristen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s dan in ons land mogen deze zomer naar Nederland komen. De toeristen moeten zich houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Nederland heeft in Europees verband de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële reis maken. Dit inreisverbod geldt tot en met 15 juni 2020 en wordt voor die datum in Europees verband geëvalueerd.

Voor reizigers geldt ‘een versoepeling naar code “geel”, maar dat betekent niet dat iedereen zonder problemen vrij door Europa kan reizen.

Kijk voor de laatste reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl en kijk voor alle informatie op rijksoverheid.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden