Wie mogelijk corona heeft, kan zich laten testen

Foto: De Redactie

Vanaf vandaag kan iedereen, die bang is het coronavirus onder de leden te hebben, zich laten testen op het coronavirus. Sinds 8.00 uur maandagochtend kunnen mensen het speciale telefoonnummer 0800-1202 bellen om een afspraak te maken voor een test.

Wie in aanmerking komt, kan in principe de volgende dag terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag.

De tests zijn bedoeld voor mensen die hoesten, snotteren, koorts hebben of minder ruiken of proeven. Dit zijn symptomen van het nieuwe coronavirus. De GGD’en verwachten de eerste dagen een stormloop.

Wie het virus onder de leden blijkt te hebben, moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek. De GGD spoort ondertussen mensen op met wie de zieke in nauw contact is geweest en zou kunnen hebben besmet. Hun wordt eveneens gevraagd twee weken thuis te blijven, en het te melden als ze ziek worden.

“Alleen met klachten wordt een test afgenomen”, zegt het ministerie van Volksgezondheid. “Zonder klachten heeft het namelijk geen zin om een test af te nemen.”

Speciaal telefoonnummer

Het speciale telefoonnummer 0800-1202 is zeven dagen per week tussen 8.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ’s avonds bereikbaar. Wie een afspraak maakt, kan terecht bij een van de tachtig testlocaties. Als het nodig is, kan een testteam ook thuis langskomen.

GGD Groningen

Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag, meldt GGD Groningen. Vanaf 2 juni kunnen inwoners van de provincie Groningen met milde coronaklachten getest worden. Dan is ook de testlocatie in het UMCG open.

Het kabinet wil coronapatiënten snel opsporen, om te voorkomen dat het aantal gevallen snel stijgt en de samenleving weer moet worden stilgelegd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen