Ingewikkelde discussie rondom deelnemers Olympische Spelen

06 aug , 13:25 Lifestyle
column 16 1 ls fotografie
Ingewikkeld. Ik vind het ingewikkeld dat mensen een mening uiten, zonder verder te zoeken. Zonder verder te lezen. Zonder verschillende kanten van een verhaal te belichten. Natuurlijk maak ik mij hier ook schuldig aan. Wij mensen oordelen, veroordelen en hebben overal een mening over, dat kunnen we niet uitzetten. Toch heb ik een paar voorbeelden, waarbij het handig is om verder te kijken dan je neus lang is.
Er worden veel meningen geuit over de deelnemers aan de Olympische Spelen.
Het nieuws is hierbij de grootste haatzaaier. Een Nederlandse beachvolleyballer is tijdens zijn wedstrijden voortdurend uitgejouwd door een gedeelte van het publiek. CNN schrijft: ‘Dutch beach volleyball player sent to jail for raping a child.’ In het artikel delen ze een zin wat de beachvolleyballer heeft gezegd tijdens een interview in 2018 met de NOS: “Ik heb gedaan wat ik heb gedaan. Ik kan het niet terugdraaien dus de gevolgen moet ik dragen. Natuurlijk mag je oordelen. Het is de grootste fout van mijn leven.”
Logischerwijs denkt de lezer dat hij een kind verkracht heeft. Zoek je en lees je verder en neem je de tijd om het interview te bekijken, dan heb je waarschijnlijk (ik in ieder geval) een mildere blik op dit verhaal. 2014, hij was 19 jaar, het Engelse meisje was 12. Er was toestemming. Seks met een twaalfjarige wordt in Engeland automatisch gezien als verkrachting. Voor de Nederlandse wet is hij schuldig aan ontucht. In 2016 is hij veroordeeld en heeft hiervoor een jaar gevangengezeten. Hij weet ook dat, ongeacht haar instemming, het niet goed te praten is. Maar tijdens een wedstrijd door middel van continu boegeroep een mening uiten over iets dat tien jaar geleden voorgevallen is, tja.
“Goed gedaan kerel, hopelijk ben je trots op jezelf.” Lees ik op de socials, met 60 duimpjes eronder. “He was a good male boxer,” zegt Trump. Deze mensen hebben zeker niet verder gelezen dan hun eerste gedachten. Over de Algerijnse vrouwelijke bokser wordt van alles geroepen.
Nou Trump, even een biologielesje:
Vrouwen hebben twee X chromosomen (XX). Mannen hebben een X en Y chromosoom (XY). Wanneer er bevruchting plaatsvindt en de zaadcel bevat een X-chromosoom, dan wordt het kindje een meisje (XX). Een jongen ontstaat als de zaadcel een Y-chromosoom heeft (XY). Alles in het leven kent afwijkingen, zo ook de chromosomale structuur. Bij meisjes kan het syndroom van Turner voorkomen, dit houdt in dat een van de twee X-chromosomen deels of geheel ontbreekt (X0). Bij jongens kan het syndroom van Klinefelter ontstaan, dit is een genetische aandoening waarbij de jongen in zijn cellen ten minste een X-chromosoom te veel heeft (XXY). Een meisje of jongen met het downsyndroom heeft 47 in plaats van 46 chromosomen, doordat het erfelijk materiaal van chromosoom 21 in drievoud voorkomt (in plaats van in tweevoud).
Het geslacht wordt bij de geboorte bepaald door te kijken wat er tussen de benen te zien is, je sekse is iets anders dan je geslacht. De sekse wordt bepaald door je complete pakket van geslachtskenmerken, waaronder de chromosomen. Er worden meisjes met XY-chromosomen en jongens met XX-chromosomen geboren. En ook worden meisjes geboren met alleen één X-chromosoom, en jongens met twee of meer X-chromosomen plus één Y-chromosoom. 1 op de 90 mensen is intersekse. De hierboven genoemde syndroom van Turner en syndroom van Klinefelter zijn vormen van intersekse.
Intersekse personen is wat anders dan transgender personen. Intersekse gaat om je lichaam, gender gaat vaak over gevoel en gedrag. Een intersekse variatie is een natuurlijk voorkomend fenomeen, waarbij mensen geboren worden met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van een man of een vrouw.
Intersekse kan zichtbaar zijn, bijvoorbeeld als de uitwendige geslachtsorganen anders ontwikkeld zijn of bijvoorbeeld mannen met vrouwelijker vetverdeling en bredere heupen. Het kan ook volledig onzichtbaar zijn van de buitenkant, bijvoorbeeld vrouwen waarbij de baarmoeder ontbreekt of waarbij twee onderontwikkelde testikels in de buik aanwezig zijn. Intersekse is dus lang niet altijd aan de buitenkant te zien. Het intersekse spectrum is breed, er zijn meer dan veertig aangeboren variabelen waarbij het geslacht zich anders ontwikkelt dan wat als normaal wordt gezien.
Vanaf 1946 verplichtte IAAF, het internationale bestuursorgaan voor atletiek, vrouwelijke deelnemers om een gynaecologisch onderzoek te laten doen. Vanaf 1948 werd dit ook verplicht bij de Olympische Spelen. Tot 1996 was een geslachtstest verplicht voor alle vrouwelijke atletes op de Olympische Spelen. Uit die testen bleek dat 5 tot 8 vrouwelijke atleten (1 op de 400) ook een Y-chromosoom hadden en dus intersekse-atleten waren. Vaak wisten ze dat zelf niet.
Er bestaan twee soorten: het compleet androgeen ongevoeligheidssyndroom (ongevoelig voor mannelijke hormonen) en het partieel androgeen ongevoeligheidssyndroom. Dan heeft de persoon wel meer testosteron in het bloed, maar geen receptoren die de testosteron ook naar de spieren sturen. Meer testosteron betekent dus niet gelijk dat een persoon meer man is of meer kracht heeft. Vaak kunnen mensen de testosteron namelijk niet omzetten in het actieve deel van het hormoon. Testosteronlevels zijn dus niet altijd een goede indicatie van fysiek voordeel.
Volgens verschillende artikelen is deze bokser als vrouw geboren. Veel artikelen spreken elkaar tegen wat betreft intersekse. In een artikel staat dat ze vorig jaar is gefaald voor de geslachtstest van de World Boxing Championship omdat ze te hoge testosteronwaarden heeft én een mannelijk chromosoom zou hebben. Er is ook te lezen dat dit nooit officieel bewezen is. Maar ook als het waar is, dan is ze geen ‘good male boxer,’ want ze is een vrouw en het zou ook niet automatisch een extra voordeel geven. Want er bestaat een kans dat er meer testosteron in haar bloed zit, maar geen receptoren die de testosteron naar de spieren kunnen sturen.
Omdat ze er ‘mannelijker’ uitziet en heel erg sterk is, wordt er geroepen dat ze een kerel is en dat het oneerlijk is. Er bestaan personen die er mannelijk uitzien, maar gewoon XX-chromosomen hebben. Of het nu wel of niet om intersekse gaat, er lopen (naast haar) sowieso intersekse-topatleten rond.
En als we er eens met een andere bril naar kijken… Wat als de turnsters geen make-up op zouden hebben, hun haren strak naar achteren en geen prachtig gelakte nagels? Dan lijken zij met die gespierde lichamen ook een stuk mannelijker. Is het eerlijk dat onze vrouwelijke topper in de eindsprint drie vrouwen eruit sprint? Dat was mannelijk snel! Als je hele familie roeit, dan zit het zowat in je genen, wat oneerlijk.
Theoretisch zien vrijwel alle topsporters er niet vrouwelijk uit. Veel hoofden wel, maar volgens de cijfers is het goed om als vrouw tussen 20 en 32% vet te hebben. De meeste Nederlandse vrouwen zitten hierboven, maar de meeste vrouwen die wij de afgelopen dagen op tv zien, zitten hier ruim onder. Ik schat de meesten tussen 8 en 15%. En dat zijn mannelijke getallen (tussen 8 en 19% is volgens de cijfers goed voor een man).
Ik wilde je alleen even een andere bril voorschotelen. Ik vind persoonlijk die gespierde benen, buiken en armen bij de vrouwen prachtig om te zien. En ik word bij veel overwinningen emotioneel. Omdat ik als sporter voel, weet en zie, hoeveel ze er dag in, dag uit voor moeten doen en laten. Man, vrouw, intersekse, mannelijk hoofd, mannelijk lichaam, supervrouwelijk, make-up of de haren strak naar achteren. Deze mensen halen alles uit de kast voor hun allerbeste fysieke prestatie en dat is intens menselijk en mooi.
Esther de Boer.