Valentijnsdag: Dag van de Liefde

Foto: Publiek Domein

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld een kaart, bloemen of cadeautjes.

Voor veel mensen is het een commerciële dag, “Vroeger stuurde je een kaartje naar je vriend of vriendin waar je verliefd op was” en een bos rozen is ineens twee keer zo duur.

Vorig jaar vierde volgens de Telegraaf één op de drie Nederlanders Valentijnsdag.

Valentijnsdag

Valentijnsdag werd door Paus Gelasius in het jaar 496 uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn. In de Verenigde Staten begon men vanuit commercieel oogpunt met het verleggen van de nadruk van anonieme liefde naar liefde. In Nederland begon Valentijnsdag sinds midden jaren 90 een commercieel succes te worden voor cadeauwinkels, boekwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels, die hier van profiteerden.

Valentijnsdag in Groningen

Op het Overwinningsplein in Groningen kan het Hartjesfestival bezocht worden. Dit is een festival met als reden “Zomaar. Om gratis en voor niets liefde en aandacht aan elkaar door te geven en ons te realiseren hoe leuk mensen eigenlijk zijn”, aldus WIJ Groningen. Lees ook: Hartjesfestival 14 februari 2019

Ook haken restaurants in op deze dag door het bieden van een speciaal ‘Valentijnsdag’-menu. Bij IKEA wordt het Gratis Valentijnsdiner, een compleet verzorgd diner. Het diner is van 18.00 uur tot 20.30 uur. Aanmelden is wel verplicht en kan via deze link.

Daarnaast is de campagne “Groningen viert de liefde!” gestart deze week met een postercampagne en een debat op Valentijnsdag. Het doel is laten zien dat ‘liefde universeel is, ongeacht afkomst, religie, leeftijd, gender of seksualiteit’.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden