Safe and sound protocol

Foto: LS Fotografie

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Ik heb al jaren ergens last van en als ik niet naar een andere oplossing ga kijken, dan ik tot nu toe gedaan heb, dan blijf ik dit probleem houden.

Een belangrijk aspect van een bepaald probleem oplossen, is het er klaar voor zijn om het daadwerkelijk op te willen lossen. Ik denk dat ik er het eerste jaar niet eens vanaf wilde en daarna een jarenlang rouwproces door heb gemaakt. Het zit er nog steeds. Ik word nog steeds geraakt door herinneringen waarbij verdrietige en boze emoties tot uiting komen.

Het is tijd. Een paar weken geleden ben ik naar een psycholoog gegaan. Ik wist van tevoren voor welke methode ik wilde gaan. Zij kwam met het idee om eerst iets anders te doen voordat we met die methode aan de slag zouden gaan. De afgelopen weken heb ik een soort muziektherapie gevolgd.

Het is een therapeutische luistertraining, het Safe and Sound Protocol (SSP). Er wordt gefilterde en gecodeerde muziek gebruikt om mensen die trauma of chronische stress ervaren te helpen zich veiliger en ontspannen te voelen in hun lichaam. Dr. Stephen Porges heeft dit protocol gebaseerd op jarenlang onderzoek.

Mensen met een traumageschiedenis kunnen overlevingsgedrag vertonen, wat niet nodig is. Het protocol is een hulpmiddel om het zenuwstelsel te resetten en weer in een toestand van veiligheid te brengen. Er wordt een hersenzenuw gestimuleerd, waardoor er een seintje naar je lichaam wordt gestuurd om te ontspannen. De ontspannen staat van het zenuwstelsel wordt getraind zodat je uit de stand van vechten, vluchten of bevriezen komt. Dit leidt tot langdurige verbeteringen in stemming, welzijn en veerkracht.

Het SSP programma traint de middenoorspiertjes die aan beide kanten van het trommelvlies zitten om de menselijke stem beter te laten doorklinken. Door het gehoor te richten op de menselijke stem train je het brein om irrelevante frequenties buiten de deur te houden. Je zou kunnen zeggen dat het oor en het zenuwstelsel opnieuw ingesteld raakt.

Het protocol bestaat uit 5 uur gefilterde en bewerkte muziek. In sessies van een half uur heb ik de afgelopen weken naar deze muziek geluisterd. Vrijwel elke keer dacht ik vooraf: ‘Pff, moet ik weer een half uur gaan liggen en luisteren, ik heb wel iets beters te doen,’ maar tijdens het luisteren was het elke keer heel ontspannend. Een half uur op je rug liggen en niks doen, is sowieso goed. Want hoe vaak doen we dat tegenwoordig nog? Mijn trein raast voortdurend door, dus het niks doen was pure winst.

Vooraf dacht ik dat het een soort ‘saaie’ mantra-muziek zou zijn, maar niets bleek minder waar. Het waren best leuke nummers om naar te luisteren: At last van Etta James, Beautiful day van U2 en ook nummers zoals: Wonderful life, Walking on sunshine, California Dreamin’, Happy en Banana pancakes. Door de bewerking klinkt het alsof de uiterste tonen weggehaald zijn. Hierdoor klinkt het blikkerig en sommige stemmen zijn onherkenbaar. Door de filtering heb je niet de neiging om mee te zingen, terwijl ik de meeste teksten wel ken. Bij Happy en walking on sunshine schoot ik zo nu en dan in de lach omdat het hier en daar wat vals klonk.

Ik voelde geregeld iets trillen tussen mijn ogen, op mijn voorhoofd. De psycholoog vertelde achteraf dat de hersenzenuw die gestimuleerd wordt, daar zit. Het waren hele ontspannende sessies en het voelt een week later nog steeds fijn. SSP is een waardevolle aanvulling op andere therapieën. Ik heb de eerste sessie van de methode die ik graag wilde inzetten om mijn trauma aan te pakken ook al ondergaan. Ik zal je volgende week vertellen waarom ik naar een psycholoog ben gegaan en welke methode ik wilde inzetten om mijn trauma een ander plekje te geven.

Twee weken geleden schreef ik over een podcast waar ik de hoofdrol in had. Ik ben er heel tevreden over. Wil je alles weten over calorieën? open.spotify.com/episode

Esther de Boer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen