Hoe krijgen we minder keuzestress?

Esther de Boer.
Esther de Boer.
Foto: LS Fotografie

We denken heel veel na en daarnaast doen we heel veel op de automatische piloot. Zou het leven makkelijker zijn, meer rust brengen en minder stress opleveren als we ervoor kiezen om nog veel meer activiteiten te plannen? Scheelt het als we zoveel mogelijk keuzes vooraf maken, zodat we daar geen keuzestress meer van hebben?

Ik heb het idee dat wij regelmatig met onszelf discussiƫren. Ik doe dat in ieder geval. Wij lijken meer op elkaar dan we in eerste instantie denken. Dus jij doet het vast ook. Op de maandag schrijf ik deze column. Zo nu en dan discussieer ik met mijzelf wat ik allemaal ook zou kunnen doen, voordat ik daadwerkelijk achter mijn laptop kruip. Ik weet dat ik op maandagavond de column via de mail naar de eigenaar en tevens redacteur van Groningen.nieuws.nl stuur, dus dit levert soms bewust en vast ook onbewust wat stress op in mijn lichaam. Als ik vooraf zou plannen dat ik elke maandag op een exact tijdstip mijn column ga typen, zou het dan rust in mijn hoofd en lijf brengen? Of zou dit ten koste gaan van mijn creativiteit?

Welke keuzes kunnen we allemaal vooraf maken, zodat we daar niet meer over na hoeven te denken?
Het tijdstip dat we opstaan en het tijdstip dat we naar bed gaan. Wat en hoe laat we eten en drinken. Op welke dag en tijdstip we de stofzuiger door het huis halen en de wc poetsen. Hoe laat we de wasmachine aanzetten en op welke dag we het bed afhalen. Wanneer we gaan sporten en wanneer we afspreken met vrienden. En we kunnen nog een stapje verdergaan: maandag favoriete spijkerbroek-dag en dinsdag jumpsuit-dag.

Het verschilt per persoon en per onderdeel: het kan zijn dat je er 18 dagen overdoet om ergens een automatisme van te maken en als je pech hebt, kan het zelfs 254 dagen duren. Het gaat in eerste instantie wilskracht kosten, maar wel ontspanning opleveren.

En daarnaast zou het nog veel meer kunnen opleveren. Wij verspillen teveel tijd aan onbelangrijke zaken, we vullen ons hoofd met discussies met onszelf, waardoor er minder ruimte overblijft voor belangrijke zaken. Een grote groep succesvolle mensen zoals: Mark Zuckerberg, Steve Jobs en Barack Obama draagt vrijwel elke dag dezelfde soort kleding. Zij hebben ervoor gekozen om over heel veel dingen niet elke dag na te hoeven denken. Succesvolle mensen verminderen het aantal keuzes op een dag zodat ze productiever zijn en geen belangrijke energie verspillen. Hierdoor hebben zij minder keuzestress en kunnen zij zich op het grote plaatje concentreren. Zij hebben minder stress over onderwerpen waar veel anderen zich dagelijks mee bezighouden en zij zijn een stuk efficiƫnter.

Alles automatiseren zou van ons robots maken en ik denk dat het ten koste gaat van onze creativiteit. Maar welk onderdeel zou jij willen plannen en vervolgens automatiseren zodat je minder keuzestress hebt en productiever wordt?

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen