Verschillen tussen extraverte en introverte mensen

Esther de Boer.
Esther de Boer.
Foto: LS Fotografie

We leven in een wereld waarin het makkelijker is om extravert te zijn. We leven in een wereld, waarin je geleerd wordt om je extravert te gedragen. We leven in een wereld waarin de extravert beter tot zijn recht komt dan de introvert. We leven in een extraverte wereld.

Is dit zo? Overdrijf ik? Valt het allemaal wel mee? Ik denk dat een introvert deze aannames het beste kan beamen of ontkrachten. Ik ben een extravert. Ik merk het, iedereen om mij heen weet het en als ik een testje doe komt er 88% extravert uit.

Laten we eerst even naar het verschil kijken. Introverte mensen zijn niet altijd hele stille personen, net zoals extraverte mensen ook zeker niet altijd enthousiaste flapuiten zijn. Het kernverschil tussen introvert en extravert is om de neiging te hebben van mensen weg te gaan en op jezelf te zijn (introvert) of juist naar mensen toe te bewegen (extravert). Introverte mensen laden in hun eentje op en extraverte mensen krijgen energie door met anderen samen te zijn. Wanneer je karakter niet standaard in het hokje van de twee uitersten past is er een persoonlijkheidstype wat tussen deze twee inzit, de ambivert.

66% van de mensen blijkt meer extraverte dan introverte karaktertrekken te hebben.

Ik begeleid verschillende mensen en heb veel gesprekken gevoerd over introvert en extravert. Soms lijkt het alsof een aantal introverte personen met wie ik hierover spreek niet blij lijken te zijn dat ze deze karaktertrekken hebben. Ik denk dat dit komt doordat ze het gevoel hebben dat de wereld wat anders van ze verlangt. De wereld is snel, alles gaat snel. Op scholen moeten presentaties gegeven worden en er worden groepsopdrachten uitgevoerd. Je hoort niet ergens alleen te gaan zitten als de anderen bij elkaar zitten. En op het werk verwachten ze dat jij je laat zien en horen.

Presentaties, groepsopdrachten en jezelf laten horen. Tegenovergestelde kenmerken komen introverte mensen vaak bekender voor: geconcentreerd werken en liever niet gestoord worden, makkelijker 1-op-1 gesprekken voeren dan gesprekken in een gezelschap en beter zelfstandig kunnen functioneren dan in een groep.

De extravert laat zich zien en horen, neemt vaak snel beslissingen en schakelt vlot. De extravert is vaak goed in presenteren, ook voor grote groepen. Extraverte mensen komen levendig en spontaan over en geven snel een oordeel over situaties.

Mijn extraversie zit hem voornamelijk in het snelle schakelen. Oh nee! Ik wil mezelf vooral laten zien en horen, dat vind ik heerlijk! Maar even over dat snelle schakelen, soms lijkt het alsof ik in mijn hoofd al vijf zinnen voorloop op een gesprek dat ik voer. Dit is voor mijn introverte medemens niet altijd even prettig. Ik krijg van een aantal introverten na een gesprek zo nu en dan een whatsappje dat ze nog even terug willen komen op een onderwerp waar we het over gehad hebben. Dit vind ik een slimme oplossing. Ze komen dan met vragen en antwoorden waar ze even wat meer tijd voor nodig hadden.

Ik merk dat ik soms wat mag terugschakelen in gesprekken, niet alleen voorwaarts maar ook zijpaden bewandelen en de ander meer denkruimte geven.

Tot slot wil ik vertellen over de toffe karaktertrekken van introversie. De introvert kan heel geconcentreerd werken en denkt goed na voordat er iets gezegd wordt. De introverte mens komt tot de kern en overweegt voor- en nadelen voordat belangrijke keuzes gemaakt worden. De introvert kan heel goed observeren en heeft oog voor detail.

Esther de Boer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen