Column 20: Een terugblik en handige tips voor verandering

Foto: LS Fotografie

Dit is alweer mijn 20e column. Ik vind het tijd voor een samenvatting. Het is voor mijzelf handig om terug te kijken waar ik ondertussen allemaal over heb geschreven en voor jou mogelijk wat oh ja momenten of reminders waar je mee aan de slag wilt.

Daar gaan we dan.

Ik ben Esther en ik houd nog steeds van controle hebben, Thaise gele curries en mannen die zittend plassen. Ik ben een veteraan en ik heb al tien jaar mijn onderneming The Body Buddy.

Ons brein heeft een grote voorkeur voor comfort. Ons brein verzint smoesjes. En ons brein gaat het allerliefst voor kortetermijnoplossingen. Zo snel mogelijk iets bereiken en zo min mogelijk tijd en energie erin stoppen klinkt heel comfortabel. Hier spelen de marketinggoeroes op in.

Ik heb drie mogelijkheden met je gedeeld om aan de slag te gaan met irritante saboterende overtuigingen. Je kan er vanaf komen door te letten op je taalgebruik, door bewijs te zoeken dat het tegenovergestelde waar is en door affirmaties.

Niet iedereen vindt het makkelijk om tot actie over te gaan. Daarom heb ik een 12-stappenplan uitgeschreven. Hiermee kan je een actieplan maken en daadwerkelijk gaan doen wat je graag wilt bereiken. Ik deel de eerste vier stappen met je: 1. Wat is je doel? 2. Wanneer wil je het bereikt hebben? 3. Waarom wil je het doel bereiken? 4. Waarom is het tot nu toe nog niet gelukt?

Wij mensen hebben het idee dat we gemotiveerd moeten zijn, voordat we aan de slag kunnen. Ik zeg: motivatie is niet te vertrouwen. Motivatie komt en gaat. Je kan op één dag supergemotiveerd zijn en er een paar uur later totaal geen zin meer in hebben. Wacht niet op motivatie! Wacht niet op het juiste moment! Want er zijn altijd situaties die het startmoment minder ideaal maken. Actie zorgt voor resultaat.

Heel eerlijk, de persoon die jij nu bent is niet in staat om de resultaten te boeken en te behouden die jij voor ogen hebt, anders had je die doelen allang bereikt. Als we een doel willen bereiken, focussen we ons vaak op gedrag. Ik zeg: Focus op je fundament: hoe wil ik mijzelf zien, wie wil ik zijn! Het is heel makkelijk om alleen op de acties te focussen, maar daar ga je alleen korte termijndoelen mee halen en niet de hele belangrijke lange termijndoelen!

Omgevingsfactoren, maar ook de omgeving die we nu zelf gecreëerd hebben is heel bepalend voor ons gedrag. We rijden langs de Mac omdat het zo makkelijk is. We stappen op de fiets omdat er in Nederland 35000 kilometer aan fietspad ligt. We kopen via internet omdat het de volgende dag bezorgd wordt. Op welke omgevingsfactor heb jij invloed?

Er zijn verschillende manieren om van een gewoonte af te komen. Na gemiddeld 66 dagen is een nieuwe gewoonte een automatisme geworden of een oude gewoonte verledentijd. Het verschilt per persoon. De ene persoon doet er 18 dagen over en als je pech hebt 254. Ik heb een 7-stappenplan uitgeschreven om aan de slag te gaan met je triggers.

Het is zó tegenstrijdig. We willen veranderen, maar we houden onszelf tegen. Vaak ben jijzelf de enige die je eigen plan in de wegstaat. Misschien ben jij je hier nog niet van bewust. Analyseer deze week je gedachten maar eens. Welke smoesjes verzin je om te blijven doen wat je altijd al doet? Wat ben je al tijden aan het uitstellen?

Er is maar één manier om af te vallen: Consistent minder calorieën tot je nemen dan je er verbruikt. Deze theorie is gebaseerd op wetenschappelijke feiten en keer op keer zijn de resultaten overduidelijk. Het kan voor blijvend resultaat niet makkelijker en sneller dan dit. Geduld is vereist en heb je eenmaal de smaak van deze strategie te pakken dan is resultaat gegarandeerd!

Wat heb ik al over veel toffe onderwerpen geschreven 😉 Kijk jij ook uit naar de volgende 20 columns?

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen