‘Nieuwe keuzes maken’

Esther de Boer.
Esther de Boer.
Foto: LS Fotografie

Keuzes maken. Veel mensen vinden dit heel ingewikkeld. We leven in een snelle wereld en de keuzeopties zijn immens. Er zijn ‘simpele’ keuzes zoals welke appelsoort je koopt en ‘lastige’ keuzes zoals ontslag nemen en voor een nieuwe uitdaging gaan. Het is natuurlijk per persoon verschillend wat een simpele of lastige keuze is.

Sommigen vinden het zo ingewikkeld, dat ze dan maar geen keuze maken. Ik begrijp deze bevriesreactie wel, je voelt je overdonderd. Er speelt ook zoveel mee: Wat de mensen in je omgeving van de keuze vinden en hoe belangrijk die meningen voor je zijn, wat je eerdere ervaringen zijn, hoeveel lef je hebt, etc.

De manier waarop je een keuze maakt is bepalend. Je kan je gevoel volgen of heel rationeel ernaar kijken. Of is het misschien altijd een combinatie? Hoe werkt dat, je gevoel volgen? Lijkt het dan alsof je buik spreekt? Het zogeheten onderbuikgevoel. Of komt het vanuit je hart? Misschien begin je te stralen als je erover spreekt en lijkt het alsof het een vuurtje aanwakkert in jezelf. En rationeel, hoe gaat dat, maak je dan een lijst met plussen en minnen? Leg je alle theorieën naast elkaar?

Een aantal grote succesvolle ondernemers hebben hun kledingkast vol met dezelfde pakken, shirts en broeken. Dit scheelt kostbare tijd. Ze besteden hun tijd liever aan het maken van belangrijke keuzes dan in hun ogen minder belangrijke keuzes. Prioriteiten stellen.

Wanneer je een goede structuur hebt in je voeding scheelt het voor de meeste mensen een hoop tijd en frustratie. Om elke dag keuzes te maken, mogelijke teleurstelling in jezelf te voorkomen en tijd te besparen is het ideaal om structuur te hebben in je voedingspatroon. Het maakt fysieke doelen halen makkelijker en er is zoveel meer rust en tijd voor andere mooie uitdagingen die het leven ons biedt.

Keuzes maken. De energie die je op dat moment hebt is ook een bepalende factor. Je kan energie voor tien hebben of het gevoel hebben dat je veel rust nodig hebt.

Zelfvertrouwen is als je het mij vraagt geen voorwaarde. Je kan eeuwig wachten op zelfvertrouwen, maar die gaat niet komen. De keuze maken en actie ondernemen zorgt voor een bepaald resultaat. Een mooi resultaat geeft zelfvertrouwen. Er op wachten heeft geen zin.

Ik ben vaak heel snel in het maken van keuzes. Soms zelfs een beetje te snel. Bam! En gaan. Bij grote keuzemomenten heb ik tegenwoordig met mezelf afgesproken dat ik eerst ga voelen en ook rationeel mezelf de tijd gun om een weloverwogen besluit te nemen. Voor mij geldt het dat ik nooit spijt heb na het maken van een keuze. Zodra ik een keuze heb gemaakt, is dat voor mij de weg die ik insla. Het voelt dan helemaal oké.

En weet je, uiteindelijk gaat het om de keuze die je maakt na de keuze.

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen