Gezond oud worden

Foto: LS Fotografie

Afgelopen week was ik bij een concert van Harry Sacksioni. OMG wat kan die man goed gitaarspelen! Hij krijgt het voor elkaar om met enkel een gitaar het geluid van een hele band te produceren: het ritme, de melodie en de solo tegelijkertijd. Ik dacht dat ik een beetje gitaar kon spelen, maar na dit concert weet ik dat ik alleen maar wat akkoorden aan kan slaan. De beste man vertelde prachtige verhalen en anekdotes tussen de nummers door. Op het laatst zei de 72-jarige gitarist: “Lieve mensen, blijf gezond! Je gezondheid is het enige wat telt, want zonder een goede gezondheid heb je niks.”

Het doet me denken aan net zo’n mooie zin die ik ooit ergens las: ‘Niemand kan kiezen hoe oud je wordt, maar je kunt wel kiezen hoe je oud wordt’. Aan de hand van deze zin kan je heel veel kritische vragen stellen. Niemand? Wat is oud? Heeft iedereen een keuze? Etc.

Als je even je comfortbrein uitzet. Laat gemak, genot en wat nú fijn is los. En ook alle aannames en vooroordelen. Denk niet te kritisch na over de zin, maar denk vooral aan wat jij later echt zou willen. Schrijf eens op: Hoe wil jij eruit zien als je oud bent? Hoe wil jij je voelen als je oud bent? Wat wil jij doen als je oud bent?

Het is een aanname maar ik denk dat niemand later ziek en ongezond oud wil worden. Ik denk dat de meeste mensen Harry Sacksioni gelijk geven dat je gezondheid heel belangrijk is en ook de gezondheid van de mensen om je heen.

Niet alle rokers krijgen longkanker of een hersenbloeding. Niet alle mensen met overgewicht krijgen diabetes type 2. Gelukkig maar. Procentueel maak je meer kans op longkanker als je rookt en bij overgewicht is er een verhoogd risico op diabetes type 2. Door bepaalde dingen wel en bepaalde dingen niet te doen hebben we procentueel een keuze. Je kan dus dingen doen en laten om procentueel meer kans te maken op een goede gezondheid als je oud bent.

Je hebt als roker vast niet opgeschreven dat je later longkanker of een hersenbloeding wilt hebben. Je hebt als je nu overgewicht hebt vast niet opgeschreven dat je later diabetes type 2 hebt. En je hebt als niet-sporter niet opgeschreven dat je later weinig energie wilt hebben en je niet fit voelt voelen.

Jij wilt vast ook in goede gezondheid oud worden, niet ziek worden en zo min mogelijk pijn lijden. Hoe komt het dat je nu het tegenovergestelde doet? Waarom doen we nu niet het goede voor later?

Roken is voor rokers een genotsmoment. Het is fijn om nú producten te eten met veel suikers en vetten. En Netflixen op de bank levert zoveel meer gemak en comfort dan een uurtje buiten meedoen aan een bootcamp training.

We weten heel veel, we willen heel veel, maar we leven er niet altijd naar.

Keuzes

Ik heb een eigen bedrijf waarin ik mensen help op het gebied van voeding, sport en mindset. Ik help mensen op korte termijn keuzes te maken die goed zijn voor de lange termijn. Keuzes waar ze nu trots op zijn en die voor levensgeluk zorgen als ze oud zijn. Er zijn personen waarbij het heel goed helpt om doelen te stellen, voor een ander werkt een planning en een schema prima en weer een ander mag veel liever zijn voor zichzelf door los te laten en te stoppen met zelfsabotage.

Ik heb een online programma gemaakt waarin ik al mijn kennis, kunde en passie heb gestopt. Honderden vrouwen hebben met plezier en positieve resultaten meegedaan aan het programma. Op maandag 9 januari 2023 start het maandprogramma voor de allerlaatste keer.
Benieuwd naar mijn Online Fit Challenge? Kijk op thebodybuddy.nl/wat/online-fit-challenge

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen