Column: Veranderen van ‘saboterende’ overtuigingen

Esther de Boer.
Esther de Boer.
Foto: LS Fotografie

Vorige week heb je een aantal overtuigingen opgeschreven. Misschien ben je erachter gekomen dat je veel meer saboterende overtuigingen hebt dan je in eerste instantie dacht. Het is mogelijk dat je een overtuiging hebt ontdekt waar je smakelijk om kon lachen.

Vanmorgen bij de bootcamp training zei ik heel stellig dat ik niet naar het WK voetbal kijk. “Boycotten, die handel!” Ik vind het namelijk niet oké dat er mensen gewerkt hebben aan de stadions onder onmenselijke omstandigheden. Er zijn mensen gestorven, families zijn in de schulden gekomen en de arbeiders hebben 10 uur per dag (in de brandende zon) gewerkt. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om naar voetballers te kijken die in mijn ogen miljoenen verdienen over de rug van een ander. Ik vind het belangrijk dat we hier met z’n allen wat aandoen.

Als je een zin start met: ik vind het belangrijk dat… Dan is het een overtuiging! Het is niet de waarheid, het is mijn waarheid en anderen kunnen hele andere ideeën hebben over dit onderwerp. Mijn overtuiging werd dan ook snel platgeslagen doordat één van de mannen achterin mijn trui zocht naar een label waar ‘made in Bangladesh’ of iets dergelijks op zou staan. Al snel ging het gesprek over het breien van je eigen kleding. Ik ben een beelddenker en zag mezelf in een gebreide string voor de spiegel staan.

Het niet willen kijken naar dit WK voetbal is voor mij geen saboterende overtuiging. Het scheelt vooral een hoop beeldbuistijd. Heb je wel een overtuiging waar je vanaf wilt dan zijn er meerdere mogelijkheden om het te veranderen. Uiteraard werkt de ene manier beter bij mij en de andere manier beter bij jou. Bij mij werkt het goed als een coach de juiste vragen stelt en flink blijft graven totdat we bij de kern komen. Ik moet vooral zelf inzien hoe ik denk, hoe ik iets doe en hoe het anders kan. Het heeft bij mij niet zoveel zin als iemand tegen mij zegt wat ik wel en niet moet doen.

Veranderen van overtuiging

Het willen veranderen van een overtuiging begint trouwens pas als je doorhebt hoe belemmerend jouw gedrag voor je leven is. Zodra het pijn doet en belemmerend genoeg is, kan je openstaan voor verandering. Eerst is het nodig om de belemmering te herkennen en te erkennen. Ook is het goed om te weten dat we onze eigen positieve en belemmerende overtuigingen continu bevestigen. Het kan dus nodig zijn om door een andere bril te kijken en jezelf een ander verhaal te vertellen.

Drie mogelijkheden

Ik ga je drie mogelijkheden geven om zelf aan de slag te gaan met saboterende overtuigingen. Bij elke mogelijkheid geef ik een specifiek voorbeeld, pas het aan naar jou eigen saboterende overtuiging.

  • Affirmaties:
    “Ik ben niet goed genoeg,” zeg je dit vaak tegen jezelf? Zeg vanaf nu elke dag meermaals als een soort mantra tegen jezelf: “Ik ben goed zoals ik ben” of “Ik ben een mooi mens.”
  • Let op taalgebruik:
    “Ik ben altijd onzeker.” Natuurlijk kan het voorkomen dat je weleens onzeker bent, maar vast niet altijd! Je saboterende overtuiging zit hem hierbij deels in je generaliserende woorden.

    Stel jezelf eerst een aantal controlevragen:

    Ben ik echt altijd onzeker?
    Wanneer was ik voor het laatst zeker van mezelf?
    Zijn er nog meer momenten geweest dat ik zeker was van mezelf?

Breng vervolgens nuances aan in je taalgebruik. “Ik ben af en toe onzeker.” Je maakt zelf je eigen waarheid, zodra je andere taal gaat gebruiken wordt dat de waarheid. Taalgebruik aanpassen is een mogelijkheid die ik heb geleerd tijdens de NLP-opleiding die ik heb gevolgd.

  • Bewijs zoeken:
    “Ik ben niet slim,” heb jij een stemmetje in je hoofd die dit tegen jezelf zegt? Zoek naar het bewijs dat je wel slim bent. Vorige week keek je naar een quiz op tv en toen wist je heel veel juiste antwoorden. Iemand zei laatst nog tegen je: “Wat slim van jou.”

Jij kijkt toch ook met een veel positievere bril naar de mensen om je heen dan naar jezelf? Heb vertrouwen in de positieve woorden die anderen tegen je zeggen.

Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen