Column: Welke overtuiging heb jij?

Esther de Boer.
Esther de Boer.
Foto: LS Fotografie

Wat een leuke reacties op mijn column waarin ik mezelf voorstel. Zo leren we elkaar wat beter kennen. Want de vraag die je mij stelt zegt ook iets over jou. De vraag die mij het meest is bijgebleven: “Je houdt van mannen die zittend plassen en verderop schrijf je dat plassen onder de douche oké is. Moet dat plassen onder de douche dan ook zittend?” Best een goede vraag. “Nee laat die warme straal maar lekker…”

Oké, genoeg geouwehoerd! Ik wil met mijn columns een lach op je gezicht toveren, openheid creëren en ervoor zorgen dat je nieuwe inzichten krijgt. Daarnaast ben ik dol op schrijven en vind ik het natuurlijk supertof als er zoveel mogelijk mensen meelezen. Het gaafste vind ik als ik je daarbij ook nog in actie kan laten komen. Dat jij gaat doen wat je wilt doen en daarmee langgekoesterde dromen in werkelijkheid brengt.

Dus, aan de slag!

Voordat we dromen in werkelijkheid gaan brengen is het handig om wat meer te weten over ons brein. Want daar gebeurt het! Daar worden de mooie dromen bedacht en worden plannen gesmeed. Om resultaat te boeken is het (soms) nodig om te veranderen.

Even een heel klein stukje saaie theorie.
Bateson en Dilts bedachten het verandermodel: de zes logische niveaus. Het logische niveaus model is goed toepasbaar voor het begrijpen van verandering. De zes verschillende niveaus van laag naar hoog in een piramidevorm zijn: omgeving, gedrag, vaardigheden, overtuigingen, identiteit en doel. In de komende columns gaan al deze niveaus terugkomen.

En snel weer terug naar de praktijk.
Vandaag gaan we het hebben over onze overtuigingen. Want die zijn toch een partij irritant! Alhoewel, de werkende overtuigingen zijn heel tof, maar ik bedoel de saboterende overtuigingen, want die zijn erg vervelend. Overtuigingen zijn heel stellige ideeën die we hebben over onszelf, de wereld en anderen. Het is niet de waarheid, het zijn vaak geen feiten, maar het is jouw eigen waarheid. Deze waarheid is gebaseerd op vooroordelen, zelfcriteria, je opvoeding, je politieke voorkeur, enz.

Jij en ik hebben andere overtuigingen. Jij en ik vinden iets anders belangrijk. Misschien vind jij zittend plassende mannen wel mietjes! En ben jij dol op mannen boven de 190 cm. Terwijl ik juist dol ben op zittend plassende mannen en mannen boven de 190 cm weg swipe. Jij gelooft in God en ik ben het type: eerst zien dan geloven. Jij wilt een zo hoog mogelijk genoten opleiding en ik wil vooral zoveel mogelijk bereiken door het direct te doen. Wat is de waarheid? Dit zijn onze eigen waarheden.

Ik heb werkende en saboterende overtuigingen. Jij ook. Het zijn onze gedachten en ideeën. De ene overtuiging is heel duidelijk aanwezig. Het is een schreeuwend duiveltje op je schouder. De andere overtuiging is een fluisterend engeltje die bijna niet opvalt. We hebben zelfs overtuigingen die onbewust aanwezig zijn, je hebt niet eens door dat je ze hebt.

Mijn werkende overtuigingen: Ik ben supergoed in sport, als ik een beetje train gaat het sowieso lukken. 10 jaar geleden had ik deze gedachte: Ik weet zeker dat mijn bedrijf een succes gaat worden, geen idee hoe, maar ik vind wel een manier die werkt.

Mijn saboterende overtuigingen: Ik ben een sukkel in de liefde. Ik word toch altijd gedumpt. Het mislukt toch wel weer.

Deze overtuigingen zijn heel bepalend voor onze acties en onze resultaten. Mijn bedrijf loopt 10 jaar later nog steeds helemaal prima. En ik ben niet voor niets nog steeds vrijgezel.

Het gaat toch nooit lukken, ik ben niet goed genoeg, ik ben het niet waard en het moet perfect zijn. Dit zijn voorbeelden van saboterende overtuigingen. Werkende overtuigingen: goed is goed genoeg, als ik geen voldoende haal heb ik er wel iets van geleerd en het gaat de volgende keer vast beter.

En nu jij! Welke overtuigingen heb jij? En zie je dat ook terug in je acties en resultaten?

Esther de Boer.

Lees ook: Nieuwe column schrijfster stelt zich voor

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen