Column: De ervaringen van vier dames, die eten volgens The Body Buddy Kookboek

Foto: © Lyuda Stinissen

Vier dames zijn op dit moment iets langer dan drie weken aan het eten volgens het The Body Buddy Kookboek. Ze nemen ons mee tijdens hun avontuur.

Hoe gaat het met jullie? De eerste dame zegt enthousiast dat het goed gaat en dat het lekker voelt om zo met haar gezondheid bezig te zijn, ze sport de laatste tijd ook meer. “Het gaat goed,” zegt de tweede dame. “De recepten zijn lekker vullend en ik heb veel energie. Ik slaap goed en wordt uitgerust wakker. Ik ben heel tevreden dat ik zo puur en gezond eet.” “Ik heb deze week last van mijn hormonen,” zegt de volgende dame. Ze heeft veel meer zin in chocolade dan de weken ervoor. Gelukkig verstopt haar vriend de chocoladereep, zegt ze met een knipoog. De laatste dame vond dit een lastige week, ze had veel eetafspraakjes staan.

In de WhatsAppgroep zegt ze dat ze de komende tijd wat afspraakjes gaat afzeggen. Ik begeleid veel mensen die een andere leefstijl of ander eetpatroon willen. Het willen afzeggen van gezellige eetafspraken hoor ik vaker. In de Whatsappgroep geef ik wat praktische tips die direct toepasbaar zijn. Maak met jezelf afspraken met het als-dan-plan.

Voorbeelden:

1. Als ik met vrienden samen eet, dan neem ik als toetje een kop thee/koffie.
2. Als ik met vrienden samen eet, dan deel ik het toetje met iemand.
3. Als ik met vrienden afspreek, dan focus ik mij vooral op gezelligheid.

Bepaal een werkend als-dan-plan voor jou (misschien een heel ander plan dan bovenstaande voorbeelden). Afspreken met vrienden is wat mij betreft één van de leukste dingen die er is. Er op een andere manier mee omgaan lijkt mij zinvoller voor de lange termijn, dan afspraakjes afzeggen. Ik vraag de dames of ze tevreden zijn tot nu toe: “Ik ben iets van 1,7 kg afgevallen sinds de eerste dag. Daar ben ik tevreden mee, ik voel me al wat lekkerder in m’n vel zitten en ik ben meer tevreden over m’n figuur”. Een andere dame zegt: “Waar ik vooral tevreden mee ben is dat ik meer fruit en vooral meer groenten eet. Door de hoeveelheid groenten die in de maaltijden zit ben ik ook los van de gerechten uit het kookboek meer groenten gaan eten. Zelfs bij de lunch eet ik nu komkommer, tomaat en paprika.”

Waar wil je zelf nog mee aan de slag de komende tijd? Eén van de dames zegt dat ze wil leren om rustiger te eten en te luisteren naar haar lichaam, niet meer dooreten als ze al verzadigd is. “Ik wil nog beter plannen,” zegt de tweede dame. Een andere dame zegt dat ze gedisciplineerder en nog consequenter wil zijn.

Tot slot ben ik heel benieuwd wat ze deze maand anders hebben gedaan dan daarvoor en sowieso blijven doen na dit avontuur. Dit zijn de antwoorden van de dames:

“Doordeweeks ga ik maximaal 1700 calorieën eten, zodat ik in het weekend wat meer mag eten.”
“Ik wil blijven volhouden om zo puur te eten.”
“Lekker veel groenten en fruit blijven eten en net als nu minder uit pakjes en zakjes koken. Ik heb gemerkt dat het naast voedzamer ook lekkerder is. Ik ben veel bewuster geworden wat ik allemaal in mijn mond stop.”
“Ik ga zeker drie keer per week uit het boek blijven koken en ik wil minder suikers blijven eten.”

Kijk voor meer informatie: www.thebodybuddy.nl/kookboek

 

Door Esther de Boer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen