Engelstalige StemWijzer voor internationals

Foto: Gemeente Groningen

De gemeente Groningen is een campagne gestart om internationals in Groningen bij de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart te betrekken. Deze ‘vote pointer’ is onderdeel van de campagne ‘IT’S YOUR CITY TOO’. Deze traditionele StemWijzer heeft in Groningen nu voor het eerst ook een Engelstalige variant.

De Engelstalige stemhulp bestaat uit dertig stellingen over Groningse verkiezingsonderwerpen om de internationals te helpen bij het maken van een keuze in het stemhokje. De StemWijzer is een begrip in Groningen bij gemeenteraadsverkiezingen.

Een Engelstalige StemWijzer is een initiatief vanuit de gemeenteraad na de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezing in november 2018 (44%). Vanuit de raad kwam de roep om niet-Nederlanders beter bij de verkiezingen te betrekken.

Kiesgerechtigd zijn inwoners, van achttien jaar en ouder van de Europese Unie (EU) die op 31 januari bij de gemeente stonden ingeschreven en ook mensen van buiten de EU die minimaal 5 jaar achtereen in Nederland wonen. In de gemeente Groningen zijn dat bijna 15.000 stemgerechtigden.

Social media

De campagne wordt gevoerd op onder meer de social media en met andere uitingen zoals borden op straat en posters op plekken waar veel internationale studenten komen. In het Engels wordt uitgelegd dat veel internationals mogen stemmen voor de gemeenteraad van Groningen, waarom dat belangrijk is en hoe dat in z’n werk gaat.

Verkiezingskrant

Kiesgerechtigde internationals krijgen een stempas thuis. Bij de stempas zit een brief van de burgemeester met op de achterkant Engelstalige informatie. Ook in de Verkiezingskrant die begin maart in de bus van alle kiesgerechtigden valt staat Engelstalige informatie. Informatie in het Engels over de verkiezingen komt ook op de website van de gemeente: gemeente.groningen.nl/elections. Ook over deelnemende politieke partijen zal daar Engelstalige informatie te vinden zijn.

De variant van de StemWijzer in het Engels is te vinden op de Engelstalige verkiezingswebsite gemeente.groningen.nl/elections. De Nederlandstalige StemWijzer is te vinden op gemeente.groningen.nl/verkiezingen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen