Herinvoering exploitatievergunning voor nieuwe horecazaken

14 nov , 15:00 Gemeente
beer gbd9f04968 1920 bier tappen marcelo ikeda tchelao from pixabay
Marcelo Ikeda Tchelão from Pixabay
Wie vanaf 1 januari 2025 een horecazaak in Groningen start, moet weer een exploitatievergunning aanvragen. De herinvoering heeft te maken met veiligheid in de horeca.
De gemeente wil graag dat ondernemers hun zaken op het gebied van veiligheid goed voor elkaar hebben. Met de exploitatievergunning krijgt de gemeente meer grip op het kleine aantal ondernemers dat overlast veroorzaakt. Dit gaat volgens de gemeente vaak ten koste van goedwillende ondernemers.
Burgemeester Mirjam van ’t Veld: “Het vergroten van de veiligheid in het uitgaansleven vraagt om een stevige integrale aanpak. De herinvoering van de exploitatievergunning voor nieuwe horecazaken is daar een belangrijke bouwsteen voor. De komende periode komen we met meer voorstellen en maatregelen.”
Via deze vergunning kunnen voorwaarden worden opgelegd bij onveilige situaties, zoals de eis om een beveiliger bij de deur te hebben. Een vergunning kan worden ingetrokken bij ernstige incidenten of het niet nakomen van afspraken. Ook krijgt de gemeente via de vergunningsaanvraag meer inzicht in de achtergrond van de eigenaren.
Tot 2018 gold ook al een verplichting voor een exploitatievergunning in de horeca. Sindsdien werd deze alleen opgelegd bij problemen en incidenten. Die mogelijkheid blijft bestaan voor bestaande ondernemers die geen exploitatievergunning hebben.
De exploitatievergunning geldt voor alle soorten horecabedrijven. Ondernemers kunnen de aanvraag indienen via de gemeentelijke website. De aanvraag kan gelijktijdig worden ingediend met de aanvraag voor een alcoholvergunning.