Eerste vier projecten Fietsstrategie van start

Foto: De Redactie

In januari start de gemeente met de uitwerking en uitvoering van de eerste vier projecten die voortkomen uit de Fietsstrategie Groningen 2015-2025.

Het gaat om het verbeteren en doortrekken van de Slimme Routes naar het Hoofdstation. Ook gaat het fietspad Midscheeps op de schop en krijgt de Helperzoom een vrijliggend fietspad. De Korreweg wordt gedeeltelijk ingericht als fietsstraat.

De vier projecten:

 • Slimme Route
  De twee alternatieve fietsroutes van en naar Zernike Campus, de zogeheten Slimme Routes via het Jaagpad en door Park Selwerd, zijn sneller omdat verkeerslichten ontbreken. Deze Slimme Routes worden doorgetrokken naar het Hoofdstation. Hiermee wil de gemeente studenten verleiden voor de fiets te kiezen in plaats van de bus.
 • Midscheeps
  Ook het fietspad Midscheeps door de wijk Lewenborg verbeterd door het fietspad in de toekomst aan te laten sluiten op de nieuwe Fietsroute Plus. Deze gaat via de Stadsweg van Groningen naar Ten Boer gaat. Fietsers kunnen hierdoor de verkeerslichten langs de N360 en de Rijksweg vermijden.
 • Helperzoom
  Langs de Helperzoom komt een fietspad in twee richtingen. Fietsers krijgen op dit nieuwe fietspad overal voorrang op het autoverkeer. Ook moet dit fietspad de verkeersveiligheid verhogen. Daarnaast is het nieuwe fietspad een belangrijke schakel in de toekomstige Fietsroute Plus Groningen-Haren.
 • Korreweg
  De Korreweg wordt mogelijk heringericht als fietsstraat. Ook dit gebeurt om het fietscomfort én de veiligheid te vergroten. Het autoverkeer zal na de herinrichting min of meer ’te gast’ zijn op de Korreweg.

Daarnaast neemt de gemeente ook extra maatregelen op de kruispunten. Ze bekijkt of op het kruispunt J.C. Kapteynlaan een fietsrotonde mogelijk is. Als eerste pakt de gemeente het deel van de Korreweg tussen de Nieuwe Ebbingestraat en de J.C. Kapteynlaan aan.

Het aantal fietsers neemt toe door het groeiend aantal inwoners in de stad en de Fietsstrategie speelt hierop in.

Om de genoemde vier projecten in januari op te kunnen starten, vraagt het college aan de raad om uit het investeringsprogramma 3,1 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen