Gemeenteraad vergadert woensdag over gemeentebegroting 2020

Foto: De Redactie

Vandaag, woensdag 13 november vind de begrotingsvergadering van de gemeenteraad Groningen plaats. De raad neemt een besluit over de verdeling van meer dan een miljard euro.

Raadsleden kunnen met het indienen van amendementen nog proberen de ontwerpbegroting (op onderdelen) te veranderen. Vaak worden er tijdens het begrotingsdebat ook veel moties ingediend met verzoeken van partijen aan het college. Aan het eind van de vergadering stelt de gemeenteraad de definitieve begroting vast, al dan niet met wijzigingen naar aanleiding van amendementen.

Géén sluiting van zwembaden en bibliotheken. Maar wèl verhoging van de OZB en uitbreiding van betaald parkeren. En bezuinigingen op sport, cultuur en onderhoud.

Om de begroting van 2020 sluitend te maken heeft het college van burgemeester en wethouders (B&W) ingrijpende keuzes gemaakt: 30 miljoen euro aan besparingen.

Het college wil de pijn van de bezuinigingen zo eerlijk mogelijk verdelen. Maar ook afspraken uit het coalitieakkoord van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie zoveel mogelijk uitvoeren. Hoe het college dat wil doen, staat in de gemeentebegroting 2020 met alle geplande inkomsten en uitgaven. Het gaat in totaal om 1.080.000.000 euro.

De elf fractievoorzitters van de politieke partijen debatteren over de keuzes van B&W in de begroting.

De gemeentebegroting 2020 is te vinden op https://groningen.begroting-2020.nl/.

Hondenbelasting

Op het eind van de vergadering staan ook de belastingtarieven op de agenda. Met daarin verhoging van de OZB en uitbreiding van de hondenbelasting naar de hele nieuwe gemeente Groningen. Tot nu toe betalen hondenbezitters in de oude gemeenten Haren en Ten Boer geen hondenbelasting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen