Schuiling geïnstalleerd als nieuwe burgemeester

Foto: Gemeente Groningen

Koen Schuiling is maandag geïnstalleerd als burgemeester van Groningen. Locoburgemeester Mattias Gijsbertsen hing de opvolger van Peter den Oudsten de ambtsketting om.

Schuiling werd beëdigd na een toespraak van commissaris van de Koning René Paas. Vervolgens plaatste stadshistoricus Beno Hofman het burgemeesterschap in historisch perspectief. Schuiling is de tweede VVD-burgemeester van Groningen en de 29e burgemeester sinds 1824 er geen college van burgemeesters meer is en Groningen nog maar één burgemeester kent.

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Berndt Benjamins heette Schuiling namens de gemeenteraad welkom. Na de bijdrage van Benjamins droeg stadsdichter Renée Luth een gedicht voor, gebaseerd op Google-onderzoek met interviews met Schuiling.

Locoburgemeester Mattias Gijsbertsen noemde Schuilings moed om niet bang te zijn voor moeilijke beslissingen en diens overtuiging dat de overheid een verantwoordelijkheid heeft om “te leveren”. “Jouw betrokkenheid en strijdvaardigheid hebben we nodig in het gasdossier.”

Visie

Nadat Schuiling van Gijsbertsen de ambtsketting om had gekregen, kwam hij met zijn visie op de overheid. Schuiling schetste een beeld van hoe de overheid zou moeten omgaan met inwoners. Hij adviseerde onder meer de film Daniel Blake te zien – waarin een man vastloopt in bureaucratie, een voorbeeld van “als we niet meer weten wat we doen”. Als gemeente een inwoners als klant zien, vindt hij maar niks. “Een mens heeft zoveel meer facetten en kan niet beoordeeld worden op dat ene contactmoment aan de balie.”

Geef ruimte om goed te doen, zei Schuiling. “Want de gemeente is geen bedrijf. Vraag door als je ziet dat een kind in de winter alleen maar een T-shirt aan heeft. Gooi niks over de schutting als je er niet over gaat. We doen het met elkaar. Zorg dat de bussen kunnen rijden.”

Hij noemde de afhandeling van schade bij de aardbevingen als voorbeeld hoe groot de afstand van inwoners tot de overheid kan zijn. “We moeten ons stinkende best doen om mensen weer aan boord te laten komen. Dat ze de overheid zien als iets van henzelf waar ze trots op kunnen zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen