Pilot Pendelbus in binnenstad opgeschort

Archief De Redactie
Foto: Gemeente Groningen

De proef met de Pendelbus in de binnenstad wordt per 1 oktober aanstaande met anderhalf jaar opgeschort. Het college heeft dat deze week besloten. In de praktijk bleek dat er weinig gebruik wordt gemaakt van de Pendelbus.

Het busje rijdt als proef sinds 2017 vooral aan de westkant van de binnenstad. De Pendelbus is bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn of anderszins moeite hebben met het overbruggen van de afstand van de bushaltes aan de rand van het centrum naar het hart van de stad.

Gemiddeld zo’n 200 passagiers maakten gebruik van de pendelbus per week. De meeste in- en uitstappers deden dat op plaatsen waar ook het reguliere busvervoer nog rijdt. De pendelbushalte bij de Aa-kerk werd bijvoorbeeld nauwelijks gebruikt.

Mede op advies van de Werkgroep Toegankelijk Groningen is nu besloten om de proef anderhalf jaar op te schorten en nader onderzoek te doen naar alternatieven.

‘Nieuwe’ haltes Emmaplein

Ondertussen gaat de gemeente door met het toegankelijker maken van reguliere bushaltes. Onderdeel daarvan is dat de haltes aan het Zuiderdiep beter toegankelijk gemaakt worden. Wel verdwijnt de halte Schoolholm. In overleg met onder andere de Werkgroep Toegankelijk Groningen, het OV-bureau en Q-Buzz, is daarom besloten de haltes Emmaplein weer in gebruik te nemen. Momenteel stopt daar geen bus. De loopafstand richting Aa-kerk is vanaf de haltes Emmaplein vergelijkbaar met de haltes Schoolholm.

‘Oostkant’ binnenstad’

De verwachting is dat eind volgend jaar de bussen ook aan de oostkant van de binnenstad een andere route gaan rijden. De bussen gaan aan de oostkant van de binnenstad een nieuwe route rijden over de Diepenring. Daarvoor komen er nieuwe haltes bij het provinciehuis en bij de Stadsschouwburg. Dan wordt de pilot hervat met een nieuwe route, een nieuwe dienstregeling en mogelijk een nieuwe vorm van vervoer, waar de gemeente de komende periode nader onderzoek naar gaat doen.

Reacties

0