Groningse thuiskoks delen maaltijden met de buurt

Foto: Gemeente Groningen

Het lukt niet iedereen om elke dag een lekkere, verse en gezonde maaltijd te maken. Andere mensen koken juist heel graag. Het deelplatform ‘Thuisafgehaald’ brengt deze mensen bij elkaar.

De gemeente Groningen stimuleert vanaf 2018 het gebruik van Thuisafgehaald. Sindsdien zijn er al 10.000 maaltijden gedeeld. Inmiddels heeft de 300ste Groningse thuiskok zich aangemeld.

Thuisafgehaald is een uitkomst voor mensen die niet altijd zelf kunnen koken, zoals ouderen, drukke mantelzorgers, mensen met een beperking of een chronische ziekte. Wie niet kan of wil koken, kan een verse en gezonde maaltijd ontvangen van een thuiskok in de buurt.

Thuiskoks brengen incidenteel of op vaste dagen in de week maaltijden bij mensen thuis. Maar je kunt de maaltijd ook in een zelf meegebracht bakje afhalen. Bestellen kan online, maar ook telefonisch.

Buren kennen

De voordelen zijn groot: de maaltijd is altijd vers en gezond – wat bij voorverpakte maaltijden in de winkel niet altijd het geval is – en de prijs is laag: je betaalt alleen voor de boodschappen. Daarnaast leer je op deze manier je buren weer echt kennen. Fijn dat er iemand één, of een paar, keer per week om het hoekje kijkt en speciaal iets voor jou klaarmaakt. Daarnaast kun je ook als (oudere) thuiskok het gevoel hebben dat je iets voor een ander doet, dat je mee telt, dat je iets bijdraagt.

Verbinding

Gemeente Groningen subsidieert Thuisafgehaald omdat ze noaberschap stimuleert: dat mensen in een buurt of straat elkaar ontmoeten, elkaar kennen en elkaar over en weer ergens mee kunnen helpen. Voor de ene persoon is een heerlijke gezonde maaltijd koken de leukste bezigheid die er is. Als die lekkere maaltijd dan ook nog voor iemand in de buurt is, die niet koken kan of niet van koken houdt, maar wél van lekker eten, dan is een mooie verbinding snel gemaakt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden