Geboorteaangifte in ziekenhuizen Groningen kan vanaf nu digitaal

Foto: Publiek Domein

Aangifte doen van geboorte in de gemeente Groningen is sinds afgelopen week digitaal mogelijk vanuit het ziekenhuis. In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Martini Ziekenhuis geven ouders via de geboorte-app op een iPad van het ziekenhuis, de geboorte van hun baby(‘s) digitaal aan. Ze kunnen de geboorteakte vervolgens meteen ondertekenen.

Ouders kunnen na de geboorte direct naar huis om te genieten van hun pasgeboren baby en hoeven niet meer langs te komen bij de gemeente. Groningen is niet de eerste, maar wel de grootste gemeente van Nederland waar digitale geboorteaangifte mogelijk is.

Het is verplicht binnen drie dagen na de bevalling aangifte te doen van een geboorte. Dit moet in de gemeente waar het kind geboren is. Ouders konden al eerder digitaal geboorteaangifte doen, maar één van hen moest daarna alsnog langskomen bij de gemeente om een handtekening te zetten onder de geboorteakte.

Vanaf deze week is ondertekening van de akte mogelijk met een elektronische handtekening. De geboorteaangifte is op deze manier binnen 10 minuten geregeld.

Bevalling in het ziekenhuis

Zowel de kraamafdeling als de verloskamer in het UMCG en het Martini Ziekenhuis beschikken over de nieuwe voorziening. Ouders kunnen de geboorteaangifte zelf doen tijdens het verblijf op een van de afdelingen. De verpleging stelt een iPad beschikbaar, die alleen bedoeld is om aangifte van geboorte op te doen. Aangifte doen, kan op elk moment van de dag.

Geboorte-app

Via de geboorte-app loggen beide ouders in met DigiD. Als er geen vader (bekend) is, logt alleen de moeder in met haar DigiD. Niet gehuwden moeten ook de datum en het nummer van de erkenningsakte meenemen. Dit moet ingevuld worden bij de digitale aangifte.

Vervolgens kan het geslacht en de naam van het kindje ingevoerd worden, om de akte daarna officieel te maken met een digitale handtekening. Op deze wijze is door de ouders de geboorteaangifte volledig afgehandeld. De digitale aangifte komt binnen bij een medewerker Burgerzaken van de gemeente. Deze controleert de aangifte en ondertekent de akte ook.

Voordelen

Doordat de geboorteaangifte volledig digitaal gedaan kan worden, kunnen ouders nu samen aangifte doen. Een van beide ouders hoeft dus niet meer alleen en op gezette tijden naar de gemeente. Ook bepalen de ouders zelf het moment waarop er aangifte gedaan wordt, zolang het maar binnen drie dagen na geboorte is.

Foutje

Er kleeft nog een ander voordeel aan het digitaal aangifte doen van geboorte. De kans op eventuele fouten in de naam van een baby wordt kleiner nu digitale geboorteaangifte mogelijk is. De ouders controleren samen de door hen ingevoerde gegevens van hun kindje. Dit maakt de kans op eventuele foutjes bij het doorgeven van de naam klein.

Online dienstverlening

Ook andere producten bij burgerzaken kunnen sinds een aantal maanden digitaal geregeld worden. Van een huwelijk of partnerschap zonder ceremonie, kan ook online melding gedaan worden via DigiD.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen