Tiny Houses in Groningen

Foto: Publiek Domein

De gemeente Groningen gaat de komende maanden onderzoeken hoe in onze stad ruimte geboden kan worden aan Tiny Houses, ook wel lutje hoeskes genoemd.

Een Tiny House is een betaalbaar en compact huis(je) met een woonoppervlak dat meestal kleiner is dan 50 m2 en op initiatief van eigenaar/bewoner ontwikkeld wordt. Ook een projectontwikkelaar of architect kan de opdracht krijgen een Tiny House te bouwen. Geen Tiny House is hetzelfde, want het materiaalgebruik en de verschijningsvorm van een Tiny House varieert.

Tiny houses zijn een oplossing voor energieneutraal en innovatief wonen. Bovendien willen steeds meer mensen goedkoop en klein wonen. Dat blijkt uit de belangstelling voor een enquête, een symposium en diverse websites met informatie.

Meerstad en Westpark

Ook zijn twaalf potentiële landelijk en meer stedelijke locaties bezocht met belangstellenden. Hieruit kwamen vooral Meerstad en het Westpark als meer landelijke locaties naar voren.

De gemeente zal eerst deze twee locaties voor Tiny Houses als project uitwerken. In Meerstad vormen de Tiny Houses volgens het college een waardevolle aanvulling van klein en natuurlijk wonen en dragen zo bij aan een gevarieerde, vitale en levendige wijk.

Het Westpark is als stedelijk recreatief groengebied nog in ontwikkeling. Tijdelijke Tiny Houses in dit openbare gebied kunnen het gebruik en de
levendigheid van het Westpark stimuleren.

Het initiatiefvoorstel kwam in september 2016 gezamenlijk van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen