Benoeming Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk

Foto: De Redactie

Vandaag, woensdag 20 december wordt de Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk benoemd in de raadzaal in het Stadhuis. Daarmee is de eerste Coöperatieve Wijkraad van Nederland een feit, meldt de gemeente.

Coöperatieve Wijkraad

De Coöperatieve Wijkraad bestaat uit 11 wijkbewoners en 6 gemeenteraadsleden. Vanaf de officiële start op 1 januari 2018 gaan de leden beslissingen nemen over onderwerpen in de wijk.

Ook is er een Wijkpanel. Daarin is plek voor 400 wijkbewoners, die regelmatig hun mening kunnen geven over de onderwerpen die op de agenda van de Wijkraad staan. Alle wijkbewoners die in de Wijkraad en in het Wijkpanel komen, zijn via loting uitgekozen.

Eerste resultaten Wijkpanel

Op 11 december hebben leden van het Wijkpanel al meegedaan aan een eerste online gesprek. Daar hebben ze met meer dan 1000 reacties antwoord gegeven op vragen als ‘Waar bent u trots op in de wijk’ en ‘Welke onderwerpen moeten er op de agenda van de Wijkraad komen?’ De leden van de Coöperatieve Wijkraad krijgen de resultaten van deze sessie overhandigd.

Experiment

De Oosterparkwijk in Groningen is de eerste wijk in Nederland die een Coöperatieve Wijkraad krijgt, geïnspireerd op een voorbeeld in Londen. Het idee ervan is dat het gesprek over wijkzaken weer in de wijk, tussen bewoners onderling, gevoerd wordt. De gemeente Groningen wil daarmee meer zeggenschap naar de wijk brengen.

Het is een uniek experiment en onderdeel van de Democratic Challenge van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden